«Κόκκινες γραμμές» θέτει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- 20/11/2013, 12:45
- SHARE
«Το Ιράν δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» διαμηνύει η Τεχεράνη ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ομάδα «5+1» στη Γενεύη.
Μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο, το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στρέφεται στη Γενεύη όπου διεξάγονται εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα «5+1» με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Εν όψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν θα ξεπεράσει η ιρανική ομάδα, αναφερόμενος στην υπεράσπιση των πυρηνικών δικαιωμάτων της χώραας, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα του εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του και η διατήρηση του υπόγειου σταθμού εμπλουτισμού του Φορντό.
Μιλώντας ενώπιον πλήθους 50.000 μελών του παραστρατιωτικού σώματος των Μπασιτζί, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω: «Δεν αναμειγνύομαι στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης , αλλά υπάρχουν “κόκκινες” γραμμές που οι αξιωματούχοι πρέπει να τηρήσουν, χωρίς να φοβούνται τις ενέργειες των εχθρών», είπε και στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας πως «τα θεμέλια του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν πολύ αποδυναμωθεί και είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί. Κανένα επιβεβλημένο δια της βίας φαινόμενο δεν μπορεί να διαρκέσει».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν γνωρίζει εάν οι συνομιλίες της Γενεύης θα καταλήξουν σε συμφωνία «αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα», αλλά ζήτησε περισσότερη ευελιξία από το αμερικανικό Κονγκρέσο. Νωρίτερα, είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με σημαίνοντες γερουσιαστές να μην ψηφισθεί ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για να δοθεί μία ευκαιρία για την ειρήνη. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πάντως προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποκτήσει η Τεχεράνη νέες συσκευές φυγοκέντρισης και να αναπτύξει αντιδραστήρα πλουτωνίου στην πόλη Αράκ.
Ο Ομπάμα επεσήμανε ότι μία συμφωνία με το Ιράν, στην παρούσα φάση, θα παρείχε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως το Ιράν χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για την ανάπτυξη όπλων. Είπε επίσης, ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, ακόμα και το σκεπτικιστικό Ισραήλ θα πρέπει να αποδεχτεί την απόφαση αυτή.
Διαβάστε ακόμη: Οδικός χάρτης για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που τηρεί «σκληρή» στάση απέναντι στα πυρηνικά σχέδια του Ιράν, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας μετά την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Ισραήλ, μεταβαίνει επειγόντως στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χθες πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, την πρώτη εδώ και μία δεκαετία τηλεφωνική συνομιλία βρετανού πρωθυπουργού με ιρανό πρόεδρο, κίνηση που φανερώνει τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος απέναντι στην ιρανική ηγεσία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και το Ιράν.
«Το Ιράν θα υπερασπισθεί σθεναρά τα πυρηνικά του δικαιώματα και θα αρνηθεί κάθε διακριτική μεταχείριση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στον Βρετανό πρωθυπουργό, επιμένοντας στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και στην πρόθεση της ιρανικής ηγεσίας να υπερασπισθεί τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν. «Η γλώσσα του σεβασμού πρέπει να αντικαταστήσει τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων».
Ο Ιρανός πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ζητώντας από το Πεκίνο «να ενεργήσει απέναντι στις υπερβολικές απαιτήσεις ορισμένων χωρών», σε μία αναφορά στην στάση που τήρησε η Γαλλία κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών της Γενεύης, οδηγώντας στη σκλήρυνση των όρων του σχεδίου συμφωνίας, που δεν έγινε τελικά δεκτό από την Τεχεράνη.