Η ΝΔ δεν ψηφίζει και δεν υπογράφει
- 24/03/2017, 10:41
- SHARE
Τι σκοπεύει να κάνει ο Μητσοτάκης αν του ζητηθεί από τους δανειστές υπογεγραμμένη επιστολή όπως έγινε με το Σαμαρά το 2012.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Αποφασισμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τραβήξει μέχρι τέλους τη γραμμή που έχει χαράξει, αυτή της κάθετης εναντίωσης με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και σ’ αυτό το πλαίσιο φέρεται να μην έχει σκοπό να ενδώσει, τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο του ζητείται από το εξωτερικό και κυρίως από το ΔΝΤ στις πιέσεις για συναίνεση στα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η σκληρή γραμμή κατά του Αλέξη Τσίπρα είναι άλλωστε προϊόν των απόψεων του στενού του επιτελείου και όχι απλά αποτέλεσμα της πίεσης από την κομματική βάση της ΝΔ. Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι εκτός του ότι με τη σημερινή τους στάση χρεώνουν τα μέτρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου δεν δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιμερίσει το πολιτικό κόστος ταυτόχρονα απαντούν και στον ψόγο του «ναι σε όλα» που αποδίδει το κυβερνητικό στρατόπεδο στη γαλάζια παράταξη.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε και η απάντηση της ΝΔ στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ράις «να μην ζητούν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση καμία συνευθύνη» με την υποσημείωση ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της Αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης».
Στη ΝΔ φαίνεται να μη θέλουν να επαναλάβουν την πρακτική του καλοκαιριού του 2015 με την από κοινού με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και την κυβέρνηση ψήφιση του τρίτου μνημονίου θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αδυνατίζει τον αντιπολιτευτικό αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ζητηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει επιστολή ανάλογη με αυτή του Αντώνη Σαμαρά το 2012 όταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική, υπάρχει η σκέψη της άρνησης από το σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σκεπτικό και η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη είναι πως αποτελεί επαρκή απόδειξη η δημόσια δήλωσή του και δέσμευσή του ότι οι συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα και πρέπει να τηρούνται.
Πάντως οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι δεν θα δεχτούν μεγάλες πιέσεις για κάτι τέτοιο καθώς όπως επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέρασε από την αντιμνημονιακή φάση του Αντώνη Σαμαρά το 2010-2011, ενώ και τα πολιτικά δεδομένα σήμερα μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είναι εντελώς διαφορετικά και ως εκ τούτου οι δανειστές δεν έχουν τους ίδιους φόβους με το πρόσφατο παρελθόν για το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Αν όμως ζητηθεί εν τέλει από τον πρόεδρο της ΝΔ ανάλογη δέσμευση κάποιοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θεωρούν και ως ευκαιρία για μια μίνι κόντρα με τους δανειστές προκειμένου να αφαιρεθεί από την κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να εμφανίζει τη ΝΔ ως την εγχώρια φωνή των πιστωτών της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατούν ότι προς το παρόν το θέμα των δεσμεύσεων από πλευράς αντιπολίτευσης έχει ανοίξει μόνο από πλευράς ΔΝΤ και αναμένουν τη στάση των Ευρωπαίων. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρόεδρο της ΝΔ να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους θα είναι και η συμμετοχή του την ερχόμενη Τρίτη έως Πέμπτη στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Μάλτα όπου θα έχει την ευκαιρία για συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.