Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τη συμφωνία

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τη συμφωνία
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σημαντικές οι επόμενες ημέρες για τη διαπραγμάτευση με εσωκομματικές εντάσεις. Στην Αθήνα Ντ. Τουσκ και Φ. Β. Σταϊνμάιερ, Τετάρτη και Παρασκευή, αντίστοιχα.

Σημαντικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης προοιωνίζονται τα επόμενα 24ωρα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η πολιτική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και με βάση τις πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις:

1. Όσον αφορά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά.

2. Μόνο προσχηματικά προσκόμματα, εκ μέρους μερίδας των πιστωτών, μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία προόδου.

3. Είναι η ώρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες («πολιτικές πιέσεις» τις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) που θα μπλοκάρουν τυχόν νέες προσχηματικές κινήσεις.

Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την αποσαφήνιση του τοπίου το συντομότερο δυνατόν. Ήδη η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμικούς συνομιλητές της (κάποιες φορές, σε υψηλό επίπεδο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα -Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σκουρλέτης: Τακτισμοί ΔΝΤ και Σόιμπλε

«Σχετικά σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση {…} Προσπαθούμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες που δημιουργούν ανασφάλεια με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π Σκουρλέτης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, απέδωσε την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης στον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης και στην «παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε για να φέρουν στα όρια τη χώρα και να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα». Τόνισε ότι για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας θα πρέπει «να δούμε το συνολικό πακέτο που θα περιέχει τα αντίμετρα». Κατηγόρησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι «σιγοντάρει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τις θέσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε». Υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για «προκλητική και υπονομευτική στάση».

 «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ετεροβαρούς συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, ενώ υπεραμύνθηκε των θέσεών του λέγοντας πως επιχειρείται απαξίωση της επιχείρησης «για να ξεπουληθεί όσο- όσο».

Η “απαξίωση” της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ έχει προβλήματα, αλλά μιλούν για δεινή κατάσταση όσοι θέλουν να την απαξιώσουν για να ξεπουληθεί όσο- όσο» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «από την αρχή που επιβλήθηκαν τα μνημόνια γίνεται προσπάθεια για εσωτερική υποτίμηση και απαξίωση της περιουσίας για να κερδίσουν κάποιοι».

Εξήγησε ότι οι καταγγελίες του για τις απαιτήσεις των δανειστών αφορούν το σχέδιο για πώληση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μονάδων, κάτι που είναι υπονομευτικό για το σχέδιο. «Είναι διαφορετικό να θέλει η ΔΕΗ να πουλήσει κάποιες μονάδες και διαφορετικό να είναι υποχρεωμένη να το κάνει έως το επόμενο καλοκαίρι. Τότε ο υποψήφιος αγοραστής θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αγοράσει όσο το δυνατόν πιο φθηνά» υποστήριξε.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι δεν τιμούν τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τη ΔΕΗ, είπε πως επί υπουργίας του σώθηκαν τα δίκτυα, καθώς ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι υπονομεύει το εθνικό μέτωπο που πρέπει να υπάρχει για την υπάρξη μιας επιχείρησης ενέργειας με δημόσιο χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, η τελευταία έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διενεργήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2017 και δημοσιεύει η Καθημερινή αποτύπωσε μια παρόμοια εικόνα με αυτήν που δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες. Η Ν.Δ. διατηρείται στην πρώτη θέση με σημαντική απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ. και παράλληλα την ιδιαίτερα χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, μόνον 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνουν πως θα τον επιλέξουν ξανά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, σε ένα βέβαια εκλογικά «ουδέτερο» περιβάλλον, καθώς απουσιάζει εκλογική αναμέτρηση στο άμεσο μέλλον, επανέρχεται το ζήτημα της δυνατότητας αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στο προσκήνιο. Η συζήτηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπόψη πως οι επόμενες εκλογές είναι οι τελευταίες που θα διεξαχθούν με το υφιστάμενο πλαίσιο ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με το bonus των 50 εδρών και πως η απλή αναλογική, που θα διαδεχθεί το σημερινό εκλογικό σύστημα, καθιστά την αυτοδυναμία του ενός κόμματος εξαιρετικά δύσκολη εάν όχι αδύνατη.

Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση», ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνει πως δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16% δηλώνει το ίδιο για τη Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι πως το 39% των αποκρινόμενων αποστασιοποιείται και από τα δύο κόμματα, χαρακτηριστικό του «αδύναμου δικομματισμού».