«Άλμα» πωλήσεων στη Huawei, στασιμότητα όμως στα κέρδη
- 03/04/2017, 13:53
- SHARE
Γιατί ο κινεζικός γίγαντας αν και επεκτείνεται σε Ευρώπη και Κίνα βλέπει τα κέρδη του στάσιμα.
Άλλη μια χρονιά με πωλήσεις-ρεκόρ για τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών και των smartphone Huawei. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας τα 75,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2016.
Αλλά σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, τα κέρδη δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία. Για την ακρίβεια, αν και η Huawei επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Κίνα, η επέκτασή της αυτή πάσχει από πλευράς κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καθώς το καθαρό ποσοστό κέρδους μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,1%.
Πριν από τρεις μέρες, η Huawei δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση κερδοφορίας της, αν και δεν υποχρεούται να το κάνει εφόσον δεν είναι εισηγμένη εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκει να παγιώσει τη θέση της στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία, και οι αγορές αυτές απαιτούν διαφάνεια. Και η εταιρεία ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο σ’ αυτό.
Παρά την ανάπτυξη στο εξωτερικό, η μεγαλύτερη αγορά για τη Huawei παραμένει η Κίνα. Από εκεί, η εταιρεία εξασφαλίζει το 45% των πωλήσεών της, ενώ η αύξηση των πωλήσεων της εκεί, πέρυσι, άγγιξε το 41% σε ετήσια βάση.
Ο ανταγωνισμός για πωλήσεις smartphone είναι τεράστιος στην Κίνα μεταξύ της Huawei και των άλλων δύο τοπικών brands που ανεβαίνουν συνεχώς – της Oppo και της Vivo.
Στην αρχή του περασμένου έτους, η Huawei πουλούσε περισσότερα smartphone από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, μέχρι που οι φτηνές και πολυδιαφημισμένες συσκευές της Oppo και της Vivo άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε δεκάδες χιλιάδες μικρά μαγαζιά στην επαρχία της χώρας.
Αυτό το άνοιγμα στην επαρχία ήταν κομμάτι της στρατηγικής της Oppo και της Vivo, και βεβαίως του ιδιοκτήτη τους Ντονγκ Γιονγκ Πινγκ που έθεσε ως προτεραιότητα τη στόχευση εκεί. Ο Ρίτσαρντ Γου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei, δήλωσε πέρυσι στο Fortune ότι η εταιρεία του σπεύδει να ανοίξει καταστήματα σε μικρές πόλεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Η στασιμότητα στα κέρδη είναι, προφανώς, η αιτία γι’ αυτή την αναπροσαρμογή στη στρατηγική της Huawei.
Διαβάστε επίσης: