Διαστάσεις θρίλερ στην αξιολόγηση με την κλεψύδρα να αδειάζει
- 05/04/2017, 00:16
- SHARE
Προειδοποιήσεις στο...και πέντε - Στόχος η επιστροφή των θεσμών, τα "αγκάθια" που δεν έχουν επιλυθεί.
Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει για άλλη μια φορά η αξιολόγηση, καθώς στο παρά ένα του Eurogroup της Παρασκευής επιχειρείται να βρεθεί κοινός τόπος, όχι πλέον για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, αλλά για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Ωστόσο, οι συζητήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιούνται στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, που κάνουν λόγο για συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα τον Μάρτιο και αναίρεσή τους στη συνέχεια, υπό το βάρος των αντιδράσεων των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες έχουμε γράψει στο fortune-greece και μετέφεραν αξιωματούχοι των θεσμών, οι οποίοι εξέφραζαν την απορία τους γιατί ο Πρωθυπουργός καθυστερεί, «αφού έχει δεχθεί όλα τα μέτρα και το αφορολόγητο και τις συντάξεις». Οι ίδιοι αξιωματούχοι απέδιδαν τη στάση αυτή σε επιχείρηση διαχείρισης του πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να σύρει την αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι με άτυπη στάση πληρωμών και «σάρωμα» των διαθεσίμων των φορέων, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ξεκινούσαν «όλα απόρων αρχή».
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ανέλαβε πρωτοβουλία τηλεφωνικών συνομιλιών με την Άνγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως, εάν καθυστερήσει κι άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης τότε η φθορά στην οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη, που θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος. Όπως ανέφερε, «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», καθώς όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα λοιπά νούμερα της οικονομίας θα πρέπει να υπολογισθούν εκ νέου, σε δυσμενέστερη βάση. Προειδοποίησε, μάλιστα, την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να «στεγνώσει» από την εναπομείνασα ρευστότητα την οικονομία επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους για να πληρώσει τα ομόλογα, ύψους 7 δισ. ευρώ του Ιουλίου χωρίς συμφωνία. «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», φέρεται να δήλωσε, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα άλλαζαν δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας και θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.
Πρακτικά, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει για τις περικοπές σε συντάξεις και φορολογικό, ύψους πάνω από 4 δις. ευρώ, προϋποθέτουν ανάπτυξη 2,7% για φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, δεδομένα, που μπορεί να ανατραπούν με τον χρονικό εκτροχιασμό της αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «σπέκουλα» την προσπάθεια να συνδεθεί η συνεχής διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως όλα τα «αγκάθια» της αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, κάνοντας λόγο για το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τα εργασιακά, αλλά και τα ενεργειακά. Πηγές με γνώση των συζητήσεων, κάνουν λόγο για διαφωνία μεταξύ των θεσμών, καθώς ΔΝΤ και ΕΚΤ εμφανίζονται με πιο «σκληρή» γραμμή και ζητούν οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις να γίνουν εφάπαξ από το 2019, ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική και δέχεται τις περικοπές σε δύο φάσεις (2019-2020).