Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) φωτογραφίζεται με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (Δ) στην 3η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, στη Μαδρίτη, Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών στη Μαδρίτη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη φιλοξενία σε μία πρωτοβουλία σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και την παρουσία του Νότου στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου.Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες.

Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων.

Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά.

Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία.Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18

Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος.

Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την προσφυγική κρίση για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Κυπριακό.

Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της.

Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που είχε πει ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις των κόσμο έτσι όπως είναι και ότι όπως θα έπρεπε να είναι. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η αποτίμηση της συνόδου από την κυβέρνηση

Απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο της Διακήρυξης της Μαδρίτης υιοθετήθηκαν με σαφήνεια διατυπώσεις που αφορούν στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, εκφράζουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σταθερή στόχευση της ελληνικής πλευράς.

Αποτιμώντας τα συμπεράσματα της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελούν τμήμα της Διακήρυξης οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Και ειδικότερα αναφορικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η θέση για μια νέα ώθηση στη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης ανάμεσα στα μέλη και η θέση ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και αυτής των νέων.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην παρέμβαση του θέμα για το Συριακό, τονίζοντας στη συνάντηση των 7, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν η Ευρώπη δεν αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση του Συριακού θα είναι σα να παραδέχεται την αδυναμία της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επ’ αυτού, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ότι «ως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τις περισσότερες μας βρέχει η Μεσόγειος θάλασσα έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γι’ αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σ’ αυτή τη κατεύθυνση».

Στο ίδιο πλαίσιο, συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη αναφορά ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία και πως: Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. απόφαση του 2015 που είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή και αφορά στον οδικό χάρτη για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία) και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα καταστήσει εφικτή μια αποφασιστική ήττα του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία που έχουν κατονομαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν τη σημασία που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, η οποία αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και ενισχύει τον συντονισμό τους όχι μόνο σχετικά με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το παρόν. Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης, δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου. Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης». «Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.