Tουρκία – Δημοψήφισμα: Τι θέλει να περάσει ο Ερντογάν για να γίνει «σουλτάνος»
- 16/04/2017, 09:01
- SHARE
Τι προβλέπει η «συνταγματική αναθεώρηση» του Τούρκου προέδρου για την οποία ζητάει το «ΝΑΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα (upd).
Τελευταία Ενημέρωση: 14 :00
Oι Τούρκοι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου σε εκλογικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία).
Οι περίπου 55,3 εκατομμμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 07:00 (ώρα Ελλάδας)έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και από τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα. Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά. Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό.
Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ αλλά και δύο από τα εγγόνια του ο Ερντογάν τόνισε ότι «Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή».
«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα αποφασίσει για μια ταχύτερη ανάπτυξη και για ένα άλμα προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι ο λαός θα κάνει ένα βήμα προς το μέλλον κάνοντας τη σωστή απόφαση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τον Ερντογάν υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οπαδοί του με τους οποίους συνομίλησε υπό το αυστηρό βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.
Τι προβλέπει το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος
Διευρυμένες εξουσίες του προέδρου, κατάργηση του θώκου του πρωθυπουργού, περισσότεροι βουλευτές: Αυτά προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σημερινό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Διευρυμένες εξουσίες προέδρου
Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους. Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.
Τα στρατοδικεία, που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν πλην εξαιρέσεων.
Διαβάστε επίσης: Η τελική πορεία του Ερντογάν προς την απόλυτη εξουσία
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό».
Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά.
Κοινοβούλιο
Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα.
Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.
Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.
Πρόεδρος ως το 2029;
Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του.
Ο Ερντογάν, 63 ετών, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια. Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φάκελος Δημοψήφισμα