Ανακάμπτει η ψήφος κατά του Ερντογάν στο δημοψήφισμα – Οριακή η νίκη του “ναι”
- 16/04/2017, 17:35
- SHARE
Λίγο πάνω από το 51% υπέρ του Τούρκου προέδρου. "Όχι" από Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.
Μειώνεται περαιτέρω η διαφορά μεταξύ του “ναι” και του “όχι” στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.
Το “ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 51,7% έπειτα από την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.
Το “όχι” προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό. Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια “συνήθης” εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός», είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ” Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Εννοείται πως ψηφίζω για να στηρίξω τον πρόεδρο. Αν βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι χάρη σ’ αυτόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμρά Γερλίνκαγια μέσα σ’ ένα εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.
Σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση και αίτημα επανακαταμέτρησης
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
“Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το “όχι” θα νικήσει στο τέλος” δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος.
Σε κλίμα πόλωσης το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.
Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».
Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στο χωριό Γιαμπανάρντι. Το κανάλι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής τα αίτια του επεισοδίου ενδέχεται να είναι πολιτικά, να οφείλεται δηλαδή στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των δύο ομάδων.
Διαβάστε ακόμη:
Tουρκία – Δημοψήφισμα: Τι θέλει να περάσει ο Ερντογάν για να γίνει «σουλτάνος»