Κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε “εγρήγορση” οι υπουργοί
- 17/04/2017, 09:56
- SHARE
Στο τρίγωνο Μαξίμου - Βουλή - Κουμουνδούρου οι ισορροπίες είναι λεπτές και κάθε κίνηση καταγράφεται από όλες τις πλευρές.
Αντώνης Αντζολέτος
Με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος είναι προφανές πως θα επιχειρήσει το Μαξίμου να περάσει τα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές από τη Βουλή.
Κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να υποστηρίξει πως θα είναι μια εύκολη ψηφοφορία ούτε ως προς την διαχείριση της, ούτε ως προς την επόμενη ημέρα που ξημερώνει για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση στην Ηρώδου Αττικού δεν θέλουν να έρθει το καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει λύση και η τελευταία ημερομηνία που βάζουν ως ορόσημο για την ολοκλήρωση του συνολικού πακέτου είναι η 22α Μαΐου.
Τα κορυφαία στελέχη είχαν την ευκαιρία να “γευτούν” από κοντά τις ημέρες του Πάσχα την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία αντιλαμβανόμενοι στο σύνολό τους πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πιεστεί πολύ όλο το επόμενο διάστημα. Ανησυχία και προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει, η “γκρίνια” δεν αναμένεται να σταματήσει μέχρι και την ψήφιση των μέτρων, ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν πως οι 153 είναι “μπετοναρισμένοι”.
Κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στην Κουμουνδούρου, καθώς στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή έγινε φανερό πως και το κόμμα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις, με τους “53+” να δείχνουν τόσο ετοιμοπόλεμοι όσο και διατεθειμένοι να διευρύνουν τη επιρροή τους.
Νέο ισχυρό ρόλο είναι φανερό πως διεκδικεί ο Νίκος Φίλης, ενώ παράγοντας ισορροπίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου αποτελεί ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος και ως πρώην εκπρόσωπος τύπου έχει μεγάλο έρεισμα μέσα στον κομματικό μηχανισμό.
Από το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί καμία τάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε με μια ενιαία – συντεταγμένη γραμμή κορυφαία στελέχη θεωρούν πως όλη αυτή η κινητικότητα στο εσωτερικό δεν βλάπτει, αλλά σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί συσπειρωτικά στις αριστερές παρυφές του κόμματος που δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο.
Με βάση τη στάση που έχει κρατήσει έως τώρα, τις δηλώσεις της, αλλά και την αρνητική της ψήφο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία δείχνει να είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη για μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης.
Σε “εγρήγορση” οι υπουργοί
Ο πρωθυπουργός επενδύει στη δουλειά που θα κληθούν να επιτελέσουν τα υπουργεία το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μπορέσουν να παράξουν έργο και να αλλάξουν το κλίμα στο πεδίο της καθημερινότητας.
Είναι σαφής η νέα στρατηγική που υιοθετείται και εστιάζει σε δυο σημεία:
· Στη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την αξιολόγηση προς την ανάδειξη και επιτάχυνση του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος.
· Στην πόλωση του κλίματος και τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ.
Η ανάπτυξη σε μια σειρά από τομείς (υποδομές, δίκτυα, μεταφορές, τουρισμός, αγροτική παραγωγή) είναι το ζητούμενο με αρκετά στελέχη να πιστεύουν πως η “εκτίναξη” της οικονομίας είναι μονόδρομος μετά από 7 συνεχόμενα έτη συμπίεσης και μαρασμού.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που από την Ηρώδου Αττικού θέλουν να βγάλουν από την ατζέντα τα εκλογικά σενάρια επιθυμώντας να κερδίσουν όσο περισσότερο πολιτικό χρόνο μπορούν. Το γεγονός ότι η κλεψύδρα για την προσφυγή στις κάλπες μετρά αντίστροφα, ωστόσο η ώρα για να γίνει αυτό δεν έχει φτάσει, θέλησε να δείξει ο πρωθυπουργός και με τις δηλώσεις που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας πως το κλείσιμο της συμφωνίας “μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση”.
Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων το επόμενο διάστημα θέλοντας να αφήσουν τη ΝΔ χωρίς βασικό στρατηγικό αφήγημα. Για αυτό το λόγο πέρα από το στόχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να καταρτιστεί το πλήρες νομοθετικό πλάνο που έχει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο αφήνοντας πίσω τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί εξαιτίας της ανοιχτής αξιολόγησης.
“Γραμμή άμυνας” οι εξεταστικές
Ως “μαξιλάρι” απέναντι στις βολές της αντιπολίτευσης αναμένεται να λειτουργήσει και η σύσταση των δυο επιτροπών της Βουλής για την υγεία και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία αντί να απολογούνται για τη συμφωνία που θα έρθει για ψήφιση της επόμενες ημέρες να περνούν στην αντεπίθεση δείχνοντας ως υπεύθυνες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια για αλλαγή της ατζέντας εκτιμάται πως θα βοηθήσει και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγή: news247.gr