Χαρίτσης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της βιομηχανίας

Χαρίτσης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της βιομηχανίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλάει κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα: «Θεσσαλονίκη 2030-παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης», όπου παρουσιάστηκε η Στρατηγική «Θεσσαλονίκη 2030: ενισχύοντας την αστική ανθεκτικότητα της πόλης», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

 

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της βιομηχανίας, ενώ το υπουργείο Οικονομίας προχωράει σε πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική εξυγίανση της παραγωγής.

Αυτά σημείωσε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε στη συνέλευση τις στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, με στόχο την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και το άνοιγμά τους στις νέες αγορές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η κρίση των τελευταίων ετών ήταν, πρωτίστως, κρίση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, χαμηλών δυνατοτήτων, που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση, σε υψηλά εξωτερικά ελλείμματα και στην απώλεια χιλιάδων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το μοντέλο αυτό ή θα το αλλάξουμε ή η κοινωνία και η οικονομία θα βυθιστούν σε ένα καθοδικό σπιράλ διαρκούς παρακμής. Η στήριξη και η αναβάθμιση της βιομηχανίας είναι απαραίτητος όρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο υπουργείο Οικονομίας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις, για την ενίσχυση της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας. Τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, με προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά για την στήριξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσο και από το νέο Ταμείο Υποδομών, αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή, αλλά και στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.

Συνολικά, για την αναβάθμιση του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας, θα δοθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε τη στενή συνεργασία των παραγωγικών και τοπικών φορέων, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκείνων των έργων που απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου για την περιβαλλοντική και επιχειρηματική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού. Όπως τόνισε:

«Η αναπτυξιακή μας στρατηγική συνδυάζει τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτόν τον διπλό στόχο έρχονται να υπηρετήσουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις του νέου ΕΣΠΑ. Το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη ζώνη του Ασωπού κινείται στην ίδια λογική και θα το στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, θεσμικό ή χρηματοδοτικό».