Ο «ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη
- 25/04/2017, 13:01
- SHARE
Το Brexit, οι γαλλικές εκλογές και η εσωτερική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Ως μια ευκαιρία για να αναδείξει εσωτερικές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να αφαιρέσει από το κυβερνών κόμμα ένα μέχρι πρότινος προνομιακό πεδίο, αυτό της κριτικής προς το οικοδόμημα της ΕΕ το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε συνδυάσει αρχικά με την αντιμνημονιακή ρητορική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καθορίσει την τοποθέτησή του για το Brexit, το οποίο θα απασχολήσει τη σύνοδο του ΕΛΚ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΝΔ. Πριν από μερικές μέρες ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν είχε επαναλάβει ότι η απόφαση των Βρετανών, «αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» και είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγάλης συμφωνίας αλήθειας ανάμεσα στην ΕΕ, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς, με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση.
Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να ενσωματώσει στη ρητορική του κριτικές επισημάνσεις για τη σημερινή κατάσταση της ΕΕ ωστόσο την ίδια στιγμή θέλει να γίνει στο εσωτερικό της χώρας ο κατεξοχήν εκφραστής του «ευρωπαϊκού οράματος». Είναι άκρως χαρακτηριστική η αντίδραση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το πως σχολίασαν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει ως «φιλελεύθερη απάντηση» στον «αριστεροδέξιο λαϊκισμό» τη νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο.
Παράλληλα τα γαλάζια στελέχη άδραξαν την ευκαιρία να ανοίξουν μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο Ζακ Λυκ Μελανσόν δεν πήρε θέση υπέρ του Μακρόν έναντι της Λεπέν τηρώντας αποστάσεις και από τους δύο υποψήφιους.
Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης που δέχτηκε τα πυρά του Πάνου Καμμένου για την κουμπαριά του με τον Λεπέν και την παλιότερη πολιτική του σχέση με το κόμμα της σημερινής υποψήφιας προέδρου της ακροδεξιάς έκανε λόγο για «σοσιαλίζουσα πολιτική» του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, που θέλει την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ και στην οποία αυτή πολιτική, όπως τόνισε, η ΝΔ είναι απέναντι.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος του αδελφού κόμματος της ΝΔ Φρανσουά Φιγιόν, βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου, η νίκη του Μακρόν εντάσσεται στην «ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, ρεαλισμού και αλλαγών που είναι παντού απαραίτητες». Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφραστεί με θετικά λόγια τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας πριν από περίπου ένα χρόνο όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν υπουργός οικονομίας του Ολάντ, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Παρίσι.
Πηγή: news247.gr