Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή των υπεύθυνων προσλήψεων στο LinkedIn
- 13/05/2017, 18:00
- SHARE
Επτά τρόποι που θα απογειώσουν την ηλεκτρονική σας παρουσία.
της Έιμι Σέγκελιν
Το LinkedIn έχει πλέον πάνω από 450 εκατομμύρια μέλη με πάνω από 100 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες. Χρησιμοποιείται από το 98% των στελεχών που προσλαμβάνουν, και κανείς δεν αρνείται τη σημασία της παρουσίας σε αυτήν την πλατφόρμα. Όχι πολύ παλαιότερα, πέρασα αρκετό καιρό συμβουλεύοντας νέους επαγγελματίες ως προς την ηλεκτρονική παρουσία τους, μέσω του οργανισμού Step Up.
1. Η φωτογραφία σας
Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να έχετε μία. Η Νικόλ Ουίλιαμς, ειδική καριέρας στη LinkedIn, λέει: «Έχετε επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν το προφίλ σας εάν έχετε μια φωτογραφία». Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία σας είναι ευκρινής και απλή, και να φαίνεται ότι φοράτε ρούχα. Αυτό δεν είναι το μέρος για φωτογραφίες γάμου, φωτογραφίες με το μωρό, ή φωτογραφίες σας σε κοστούμι Άγιου Βασίλη. Θα πρέπει να είστε μόνος στην φωτογραφία και θα πρέπει αυτή να είναι πρόσφατη. Αν βάλετε μια φωτογραφία τραβηγμένη πριν από 30 χρόνια για να εμφανίζεστε νεότερος, αυτό μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό αν συναντήσετε κάποιον πρόσωπο-με-πρόσωπο. Η ευκρινής εικόνα χρησιμεύει επίσης για να βοηθήσει τους χρήστες να σας βρουν στο LinkedIn αφού σας συναντήσουν μία φορά σε μια εκδήλωση δικτύωσης.
2. Η περίληψη σας
Η περίληψη είναι η μόνη σας ευκαιρία στο προφίλ σας για να δείξετε ένα μέρος της προσωπικότητας και της «φωνής» σας. Θα πρέπει να είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και να δίνει μια σύντομη εικόνα του ποιος είστε και ποια είναι η εμπειρία σας. Εάν η επαγγελματική σας εμπειρία εμφανίζεται μάλλον ασύνδετη, η περίληψη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να τα βάλετε όλα μαζί, ενιαία, και να μας πείτε τι κάνετε τώρα και τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια.
3. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας
Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες επικοινωνίας σας και οι σύνδεσμοι που συμπεριλαμβάνετε σ’ αυτές είναι ενημερωμένοι. Πολύ συχνά, ακολουθούμε τον σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο που δεν εμφανίζει τίποτα ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιστρέφει τα μηνύματα, ή ακόμα κι ένα blog που δεν έχει ενημερωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Φροντίστε να ανανεώνετε τις πλατφόρμες που θέλετε να σας αντιπροσωπεύουν.
4. Η εμπειρία σας
Παρόλο που είναι καλό να γεμίσετε την περίληψή σας με λέξεις-κλειδιά (π.χ. υπεύθυνος στρατηγικής περιεχομένου, δημόσιες σχέσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), φροντίστε να τις συμπεριλάβετε και στην προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σας. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και άλλοι που αναζητούν άτομα με συγκεκριμένους τύπους εμπειριών συχνά κάνουν αναζήτηση λέξης-κλειδιού αλλά αναζητούν μόνο την ενότητα επαγγελματικής εμπειρίας του προφίλ σας και όχι την περίληψή σας. Γι’ αυτό τον λόγο και για να αποσαφηνίσετε τη λειτουργία σας σε προηγούμενους ρόλους, γράψτε σύντομες περιγραφές των θέσεων απ’ τις οποίες έχετε περάσει. Το ότι ήσασταν αντιπρόεδρος στη Morgan Stanley δεν μας παρέχει αρκετές πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο του προφίλ σας ταιριάζει με το βιογραφικό σας σημείωμα. Οι αποκλίσεις στις ημερομηνίες και η σύντομη παραμονή σε θέσεις εργασίας που αναγράφονται στη μία και όχι στην άλλη ενότητα είναι αρνητικά στοιχεία.
5. Οι διασυνδέσεις σας
Λειτουργήστε στοχευμένα ως προς τη συγκέντρωση νέων διασυνδέσεων. Εξατομικεύστε την προβολή σας όποτε είναι δυνατόν για να υπενθυμίσετε σε κάποιον το πώς συναντηθήκατε ή ποιον γνωρίζετε από κοινού. Οι πιθανοί εργοδότες θα εντυπωσιαστούν αν έχετε ένα ευρύ δίκτυο στον κλάδο σας. Αν και είναι καλό να έχετε ένα μεγάλο εύρος επιρροής και δεν πρέπει να φοβάστε να συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες, θα ήμουν προσεκτικός με κάποιον που δεν έχει πληροφορίες στο προφίλ του, για παράδειγμα. Οι συνδέσεις σας πρέπει να φαίνονται σχετικές.
6. Οι συστάσεις σας
Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποστηρίξει οποιονδήποτε άλλον, η αξιοπιστία αυτής της ενότητας είναι συζητήσιμη. Ωστόσο, όσο περισσότερες συστάσεις έχετε για μια συγκεκριμένη δεξιότητα, τόσο υψηλότερα θα κατατάσσεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης γι’ αυτόν τον όρο. Η στοχευμένη παροχή συστάσεων μια στο τόσο είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να διατηρείτε επαφή με τις επαφές σας.
7. Η ορθογραφία και η γραμματική σας
Η Τζεν Σαλνταρέλι, υπεύθυνη προσλήψεων στη Chaloner, υπενθυμίζει ότι πρέπει να ελέγχετε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα και συχνά απορρίπτω κάποιον με αυτά τα είδη σφαλμάτων στο προφίλ τους», λέει. «Θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν γράψει λάθος το όνομά τους ή τον εργοδότη τους!».
Γενικά, προσπαθήστε να συμμετέχετε ενεργά στις ομάδες του LinkedIn – γίνετε μέλος σε ομάδες, παρακολουθείστε νέες λειτουργίες, και γενικά μπείτε στη συζήτηση. Όπως και με οτιδήποτε άλλο, όσο περισσότερη προσπάθεια βάλετε στο να χρησιμοποιείτε στρατηγικά την πλατφόρμα, τόσο περισσότερο θα κερδίσετε από αυτήν.