Οι χώρες που το κυβερνοέγκλημα είναι ανεξέλεγκτο!
- 14/05/2017, 17:43
- SHARE
Από αυτές τις περιοχές ξεκινούν οι περισσότερες επιθέσεις στο διαδίκτυο παγκοσμίως.
Παγκόσμιος «κυβερνοπόλεμος». Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία επίθεση από χάκερ σε περισσότερες από 74 χώρες έχουν ήδη πέσει θύματα της οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης παγκόσμιας κλίμακας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Μεγάλη Βρετανία.
Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει πολύ συζήτηση για τις επιθέσεις στο διαδίκτυο και πώς αυτές επηρεάζουν από τις εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι όσους έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε εταιρείες όπως η Google και η Yahoo.
Από πού προέρχονται όμως αυτές οι επιθέσεις;
Σε έρευνα της αμερικανικής εταιρείας cybersecurity, Symantec, εντοπίστηκαν εκείνες οι χώρες που «εξάγουν» κυβερνοέγκλημα σε όλον τον πλανήτη με μεθόδους spam, malware, και phishing attacks.
Η εταιρεία συγκέντρωσε όλα τα είδη των online απειλών και από πού αυτές προέρχονται και προχώρησε στην παρακάτω λίστα.
Αυτές είναι οι 10 χώρες, βασικές «πηγές» του κυβερνοεγκλήματος για το 2016.
10.Βιετνάμ 2,16%
Το Βιετνάμ ήταν υπεύθυνο για το 2,16% των παγκόσμιων επιθέσεων το 2016, αυξάνοντας το ποσοστό του από 0,89% το 2015. Παράλληλα όμως έγινε και στόχος χάκερ, όταν η εταιρεία Vietnam Airlines δέχθηκε μεγάλη επίθεση. Και ο ιός επεκτάθηκε σε τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες.
9. Ιαπωνία 2.25%
H Iαπωνία είναι η ένατη πηγή για cyber attacks, έχοντας αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το 2015. Αν και η χώρα ιστορικά δεν είχε σχέση με το κυβερνοέγκλημα, αυτό άλλαξε το 2015.
8. Γαλλία 2.35%
Η χώρα αποτελεί μια αναπτυσσόμενη «αγορά» για χάκερ, κάτι που πιστοποιεί και σχετική έρευνα που εξετάζει τα προβλήματα της Γαλλίας από την Trend Micro.
7. Ηνωμένο Βασίλειο 2.61%
Σύμφωνα με έρευνα της Enigma Software Group που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ είναι οι δύο πόλεις με τις περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν κυβερνοεπίθεση.
6. Ρωσία 3.07%
Η Ρωσία ανέβηκε πέντε θέσεις το 2016 σε σχέση με το 2015 και σύμφωνα με τη Symantec στη χώρα έχουν εντοπιστεί πολλές πηγές «απειλών». Η Μόσχα μάλιστα έχει κατηγορηθεί για πολλές «κυβερνοπαρεμβάσεις» σε χώρες όπως οι ΗΠΑ καη Γαλλία κατά τη διάρκεια των εκλογών.
5. Γερμανία 3,35%
Η Γερμανία βρίσκεται στη πέμπτη θέση, 3 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το 2015. Η χώρα έχει γίνει στόχος επιθέσεων και στο παρελθόν. Ενδεικτικά το 2016, γερμανικό πυρηνικό εργοστάσιο «μολύνθηκε» από ιους στα κεντρικά του ηλεκτρονικά συστήματα.
4. Ινδία 5.11%
Η Ινδία βελτίωσε τη θέση σε σχέση με το 2015 (τρίτη θέση), όμως παραμένει πολύ υψηλά στη σχετική λίστα.
3. Βραζιλία 5.84%
Η Βραζιλία «κατάφερε» να μπει στη σχετική τριάδα της λίστας, από τη δέκατη θέση το 2015.
2. Κίνα 9.63%
Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιων απειλών σύμφωνα με τη Symantec, «χάνοντας» όμως τη πρώτη θέση. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC περίπου 10 εκατ. smartphones με λειτουργικό android είχαν «μολυνθεί».
1.ΗΠΑ 23.96%
Ανέβασε το ποσοστό της από 18, 89% το 2015 και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για το 2016. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιου που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ο Mirai που διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο.