Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα δοθεί δόση στην Ελλάδα αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ
- 17/05/2017, 17:11
- SHARE
50-50 οι πιθανότητες συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup, δήλωσε ο ίδιος. Στο τραπέζι το σενάριο για σπάσιμο της δόσης.
Η επόμενη δόση στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί εφόσον το ΔΝΤ αποφασίσει επισήμως να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς να κατονομαστεί.
Σύμφωνα με όσα είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύμπλευση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αποτελεί για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση να “σπάσει” σε κομμάτια, αναλόγως των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει κάποια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι αυτή τη στιγμή 50-50, κάτι το οποίο δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ψηφισμένα όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μεγάλη καθυστέρηση.
Πάντως ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψήφιση των μέτρων και η έκθεση εφαρμογής τους μέσα στο σαββατοκύριακο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση του Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της δόσης φτάνει τα 7 δισ. ευρώ και θεωρείται απαραίτητη για την αποπληρωμή υποχρεώσεων συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της τον Ιούλιο (6,6 δισ. για την πληρωμή χρεολυσίων και 800 εκατ. για την πληρωμή τόκων). Γεγονός το οποίο κάνει περισσότερο από απαραίτητη την εκταμίευση των χρημάτων το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Ως προς το τί περιλαμβάνει «το συνολικό πακέτο της συμφωνίας», ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε τα εξής: Πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια (ούτε ένα, ούτε δέκα χρόνια) και στη συνέχεια να μειωθεί.