Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο προσκήνιο
- 24/11/2013, 17:14
- SHARE
Στα υπουργεία το σχέδιο για τις απολύσεις έως 5.000 υπαλλήλων του Δημοσίου - Για «χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για περικοπή προσωπικού έως και 10% σε ορισμένους φορείς, όπως απαιτείται από τη δέσμευση της κυβέρνησης προς την Τρόικα, έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως, βάσει σχεδίου, θα μπορέσει να εκπληρώσει τη δέσμευση για απόλυση μέχρι 5.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, που μαζί με τις προαναγγελθείσες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα καλύψουν τους στόχους διετίας.
Όπως αναφέρει σήμερα Το Βήμα της Κυριακής, κανένα υπουργείο δεν θα εξαιρεθεί της διαδικασίας μείωσης προσωπικού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Συγκεκριμένα, δώδεκα ανώνυμες εταιρείες με 12.708 άτομα προσωπικό, μεταξύ αυτών η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689), έχουν υποδειχθεί ως πιθανές «πηγές» μείωσης εργαζομένων στο υπουργείο Υποδομών. Με τη σειρά του, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων, στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Από τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη «Δήμητρα» θα περικόψει υπαλλήλους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από εφτά ΑΕ θα απολυθεί προσωπικό που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και στο ΥΠΕΚΑ ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη Grexit»
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «είναι αποφασισμένη να δώσει τη χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, εκπληρώνοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις, με τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, δεν συνιστούν κανενός είδους «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του δημόσιου τομέα, αλλά εκφράζουν μια ισοπεδωτική λογική που βάζει στο στόχαστρό της πρώτα τα δημόσια αγαθά, την παιδεία, την υγεία, τις δομές πρόνοιας.
«Σε αντίθεση με το σχέδιο διάλυσης του κράτους που μεθοδεύει η κυβέρνηση, η ανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα μπορεί να τον καταστήσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων, όχημα για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος