Μοοsend: Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Μοοsend: Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Οι Γιάννης Ψαρράς και Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια τους μεγαλύτερους «παίχτες» του email marketing παγκοσμίως.

Πολλές startups άρχισαν παράλληλα με την εργασία των ιδρυτών τους ή με επιπλέον προσπάθεια μετά τη βασική εργασία − τάση που έγινε γνωστή παγκοσμίως με τον όρο «5-to-9 startup» (οι τέσσερις επιπλέον ώρες εργασίας, αμέσως μετά το οκτάωρο, που απαιτεί τουλάχιστον μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα).

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και η Moosend. Οι ιδρυτές της, Γιάννης Ψαρράς και Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος, μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «συνειδητοποιημένοι» επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ήθελαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους απλώς για το lifestyle των startuppers, αλλά επειδή είχαν ως στόχο να μπουν και να παραμείνουν στον δύσκολο στίβο της επιχειρηματικότητας.

Ο Γιάννης εργαζόταν στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου (Goldman Sachs, JP Morgan) και ο Παναγιώτης στον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να έχουν άμεση σχέση με το μάρκετινγκ. Και όμως, αυτός ο κλάδος ήταν τελικά που τους έκανε, εκτός από φίλους, και συνεργάτες. Οι τεχνολογικές γνώσεις του ενός συμπλήρωσαν άρτια τις διοικητικές δεξιότητες του άλλου και έδωσαν «σάρκα και οστά» σε μια από τις μεγαλύτερες, σήμερα, εταιρείες στον χώρο του email marketing. Χωρίς να παρατήσουν αρχικά τη δουλειά τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το αντίπαλον δέος του MailChimp, της εταιρείας που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως. Η Ευρώπη είχε μέχρι τότε μικρούς «παίκτες», και έτσι οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονταν προς την αμερικανική εταιρεία ή ανάλογες της Αυστραλίας.

Διστακτικά αλλά σταθερά οι τρεις τότε δημιουργοί του Moosend (ο Δημοσθένης Αρκουδέας έχει πλέον αποχωρήσει) ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους, ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αγοράς (αρχικά τουλάχιστον) στην πλατφόρμα τους. Μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον, όπου η ίδια η μητέρα του Γιάννη είχε αναλάβει τα καθημερινά γεύματα των εργαζομένων (κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα), χτίστηκε η εταιρεία που έγινε σύντομα σημείο αναφοράς στον κλάδο του marketing tech για εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια από επενδυτές.

Η εφαρμογή αφορά τη μαζική αποστολή email newsletters και απευθύνεται, κατά κύριο, λόγο σε εταιρείες. Κάθε εταιρεία που θέλει να αποστείλει ένα μαζικό mail στους πελάτες της, στους συνεργάτες της κ.λπ. είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει κάποιο σχετικό εργαλείο, καθώς οι «κλασικοί» email clients (gmail, yahoo κ.λπ.) μπορούν να στείλουν μέχρι περίπου 50 mails την κάθε φορά, χωρίς ο αποστολέας να γνωρίζει ούτε αν θα φτάσουν όλα στον προορισμό τους ούτε πότε θα φτάσουν ούτε εάν θα διαβαστούν. Ένα άλλο ζητούμενο για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ως εργαλείο τη μαζική αποστολή email είναι να έχουν πολύ χρήσιμα γι’ αυτές στατιστικά στοιχεία, όπως αν διαβάστηκε το email, ποια θέματά του ακριβώς διαβάστηκαν, από πόσους και ποιους παραλήπτες, πόσες φορές άνοιξε ο κάθε παραλήπτης το κάθε θέμα, ποιες ώρες, από ποιες χώρες κ.λπ.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιάννης Ψαρράς και Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος.
Οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιάννης Ψαρράς και Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος.
Οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιάννης Ψαρράς και Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος στα γραφεία τους.

From part-time, to full time

Χρειάστηκαν έξι μήνες για τον Παναγιώτη να μετατρέψει την εργασία του στη Moosend σε πλήρη απασχόληση, ενώ ο Γιάννης επέστρεψε πλήρως δύο χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας (το 2014, αφήνοντας το Λονδίνο, ώστε να ενσωματωθεί στην ομάδα της Αθήνας). Οι προκλήσεις πολλές, όπως και οι δυσκολίες, καθώς στον χώρο του email marketing υπάρχουν εδραιωμένοι ανταγωνιστές με έτοιμες δομές, πελάτες και πόρους. Παράλληλα, πρόκειται για αγορά με μεγάλες προοπτικές, καθώς η αξία της παγκοσμίως «άγγιξε» τα 4,51 δισ. δολάρια. «Η εταιρεία μεγάλωνε διαρκώς με έναν ρυθμό της τάξης του 100% κάθε οκτώ μήνες. Ήταν ξεκάθαρο πως όλοι έπρεπε να είμαστε εδώ» τονίζει ο Γιάννης Ψαρράς, καθώς τα κόστη και οι υποχρεώσεις για τη Moosend διαρκώς αυξάνονταν.

Ο πρώτος πελάτης ήρθε από τον χώρο του e-commerce και άνοιξε τoν δρόμο σε πάνω από 800 εταιρείες απ’ όλους τους κλάδους. Σήμερα η Moosend δραστηριοποιείται σε δέκα χώρες, σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, άλλα οι ιδιοκτήτες της εξακολουθούν να διατηρούν ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Δεν δίστασα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να τους αναφέρω πως για αρκετό καιρό δεν γνώριζα ότι πρόκειται για ελληνική εταιρεία. «Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Έπρεπε να εστιάσουμε όλη την προσοχή μας στη δημιουργία ενός σωστού και δυνατού προϊόντος. Η δουλειά μας είναι η δημόσια εικόνα μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κι όποιος θέλει τις υπηρεσίες μας ξέρει ακριβώς πού να μας βρει» δηλώνει ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος.

Καταρρίπτοντας μια ακόμα τακτική των νέων επιχειρηματιών, η ομάδα τους δεν στράφηκε προς εξωτερική χρηματοδότηση. Τη στιγμή που οι περισσότεροι αναζητούν επενδυτές προτού καλά καλά τελειοποιήσουν το προϊόν τους, εκείνοι αποφάσισαν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια. «Η ομάδα μας ήταν ολοκληρωμένη και είχαμε από την αρχή πελάτες, κάτι που μας έκανε αισιόδοξους» επισημαίνει ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος, ενώ, όπως προσθέτει ο Γιάννης Ψαρράς, μια τέτοια κίνηση θα γίνει μόνο αν δημιουργήσει πραγματική αξία για την εταιρεία.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που τους έκανε να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές; Χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να αποκαλύψει ο Γιάννης Ψαρράς τα τέσσερα «μυστικά» συστατικά: Μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών, ανταγωνιστικές τιμές, ένα δυνατό τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και η ευκολία στη χρήση της πλατφόρμας είναι τα βασικά στοιχεία που έκαναν πάνω από το 70% του πελατολογίου τους να εγκαταλείψουν παλαιότερους παρόχους και να στραφούν στη Moosend.

Έχοντας «χτίσει» πλέον ομάδα 30 ατόμων, με έδρα στην Αθήνα καλούνται να διαχειριστούν ένα μεγάλο πελατολόγιο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Αγγλία να κυριαρχούν. Μεγάλο στοίχημα είναι επίσης Αμερική και Ινδία, με τη Moosend διαρκώς να εντείνει την παρουσία της εκεί. Αγορές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, καθώς, όπως μας εξηγούν, οι χρήστες έχουν διαφορετική νοοτροπία, γνώσεις επί του θέματος και, φυσικά, ανάγκες. Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο το μεγάλο εύρος των πελατών, αλλά και τα νούμερα της εταιρείας, αφού το 2016 έκλεισε με πωλήσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί το 2017.

«Έχετε ένα νέο μήνυμα στο email σας»

Η χρήση του email marketing άρχισε στις αρχές του 1990, όταν το ίντερνετ έγινε προσβάσιμο σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Σταδιακά, τόσο οι διαφημιστές όσο και οι κάτοχοι ιστοσελίδων που προωθούσαν προϊόντα μέσω των emails αντιλήφθηκαν ότι ήταν ένας πολύ εύκολος και αποδοτικός τρόπος τόσο για την ίδια τη διαφήμιση όσο και για να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, το email marketing δεν άργησε να γίνει ο νέος τρόπος διαφήμισης. Σήμερα, με έναν μεγάλο όγκο καθημερινά να «προσγειώνεται» στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, εξακολουθεί να παραμένει μια σωστή επιλογή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Η απάντηση είναι θετική. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έρευνα της Radicati Group, οι χρήστες του email θα ξεπεράσουν τα 3,7 δισ. το τέλος του 2017. Τι σημαίνει αυτό; Τα email κυριαρχούν, αλλά χρειάζεται σωστή διαχείριση.

Και αυτό το επιβεβαιώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας. «Τα email και οι καμπάνιες email marketing είναι ο μοναδικός τρόπος για τις εταιρείες ώστε να κερδίσουν και να διατηρήσουν την εµπιστοσύνη των πελατών τους» τονίζει ο Γιάννης. «Ο συνδυασμός όλων των καναλιών φέρνει το μέγιστο αποτέλεσμα, αλλά το return of investment (ROI) του email marketing παραμένει το υψηλότερο για τις επιχειρήσεις» προσθέτει ο Παναγιώτης.

Οι δύο τους δεν επαναπαύονται και προσπαθούν διαρκώς να εξελίσσονται. Εκτός από μια σειρά από νέα εργαλεία πάνω στα οποία δουλεύουν, μεγάλος στόχος τους είναι η επιπλέον αυτοματοποίηση στην πλατφόρμα τους, κίνηση που θα εντάξει τη Moosend στην ανώτατη κλίμακα τέτοιων εργαλείων παγκοσμίως. Όπως εξηγούν, με τα νέα χαρακτηριστικά οι χρήστες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα που έχουν διαθέσιμα και έτσι η διαδικασία αποστολής email θα μπαίνει απλά στον «αυτόματο πιλότο». Η τάση αυτή και η διαχείριση των δεδομένων, όπως τονίζει ο Παναγιώτης, θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, γι’ αυτό έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στο κομμάτι αυτό.
Εξίσου σημαντικό είναι για την ομάδα τους το spam prevention. Εδώ και μια τριετία ο Παναγιώτης εκπροσωπεί την εταιρεία στα μεγαλύτερα forums και δουλεύει μαζί με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών, όπως Google, Microsoft, Yahoo και MailChimp, σε μια προσπάθεια να βρεθεί από κοινού μια λύση. «Εκεί δεν πηγαίνουμε σαν ανταγωνιστές, έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο» ξεκαθαρίζει.

Διατηρώντας το οικογενειακό κλίμα, η εταιρεία συνεχίζει να εξαπλώνεται και να ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο οικοσύστημα των startups και των νέων τεχνολογιών. Ο Γιάννης Ψαρράς και ο Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος ξέρουν ότι, παρά τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα, έχουν ανηφόρα μπροστά τους. Το άγχος και η πίεση όταν «τρέχεις» τη δική σου δουλειά δεν σταματούν ποτέ, ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος και δεν κρύβουν πώς πριν ξεκινήσουν οι περισσότεροι τους έδιναν ως καλύτερη συμβουλή να μην μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Τόλμησαν όμως, και τα νεότερά τους θα έρθουν σύντομα στο email σας.

* Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στο πλαίσιο του αφιερώματος 40 under 40. 

** Φωτογραφίες: Σπύρος Χαμαλής