Η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα των εκλογών
- 09/06/2017, 11:45
- SHARE
Το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του. Αστάθεια στη Μ. Βρετανία την ώρα που η Ευρωζώνη πιέζει για το Brexit.
Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη.
Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.
Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.
Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κιθ Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics. «Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.
Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”», επισημαίνει ο Κέλι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.
Δεν παραιτείται, ζητάει συμμαχίες
H Τερέζα Μέι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις χθεσινές πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε με στόχο να εξασφαλίσει ισχυρότερη εντολή για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit, δήλωσε σήμερα η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ. «Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα», δήλωσε η Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει».
Οι Συντηρητικοί πλέον πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα ή να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Bρίσκονται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το Sky News, επικαλούμενο πηγές.
Με 646 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί, οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 315 και δεν είναι πλέον σε θέση να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το DUP κέρδισε δέκα έδρες.
Η θέση Κόρμπιν που κέρδισε τους νέους
Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: «Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit».
«Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη», είπε.
Ο αρχηγός των Εργατικών σχολίασε ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών, καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Βρετανία μεταξύ των νέων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2015 και έφτασε το 56% στην ηλικιακή ομάδα 18-34, σύμφωνα με τo exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το NME/The Stream.
Η δημοσκόπηση, που βασίστηκε σε 1.354 ερωτηθέντες, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των νεαρών ψηφοφόρων επέλεξαν τους Εργατικούς, με το 60% όσων είναι κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι ψήφισε το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% στην ηλιακή ομάδα 18-24 ετών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% ψήφισε για πρώτη φορά, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι ένας από τους αποφασιστικής σημασίας λόγους της ψήφου τους ήταν το Brexit.
Η θέση των Βρυξελλών
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βρετανίας δεν ξέρουν τι συμπέρασμα να βγάλουν από το αποτέλεσμα των εκλογών, που δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ ίσως καθυστερήσει – αν δεν εκτροχιάσει- τις συνομιλίες για το Brexit.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ νωρίς να εικάσει κάποιος πώς θα αντιδράσει η Ένωση σε μια αλλαγή στα αιτήματα της Βρετανίας για την αποχώρησή της το 2019 ή εάν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη για τις 19 Ιουνίου έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Ας δούμε εάν η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τη θέση της για το Brexit», δήλωσε ο αξιωματούχος καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο. «Φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.
Η Μέι, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του Brexit πέρυσι αλλά ανέλαβε το Συντηρητικό κόμμα αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε το περυσινό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, παρουσίασε τους όρους της για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία και να ενδυναμώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς ήταν επιθυμητό και στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες πίστευαν ότι μια ενισχυμένη Μέι θα είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ και να αντισταθεί στις πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες υπέρ του Brexit εντός του κόμματός της, που ζητούσαν η Βρετανία να απορρίψει τους όρους της ΕΕ ακόμα και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να σκέφτονται την πιθανότητα η Βρετανία να αλλάξει ενδεχομένως γνώμη και ζητήσει να παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι φαίνονται τώρα να προτιμούν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποχωρήσει ομαλά και γρήγορα. Για να διακοπεί η διαπραγμάτευση του Brexit θα χρειαστεί η συναίνεση των άλλων κρατών-μελών.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit και κάλεσε τη Βρετανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση «έτοιμη για διαπραγματεύσεις». Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πλέον «αβέβαιη», επεσήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής σε tweet του.
Σε δεύτερη ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Βέμπερ επεσήμανε ότι: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε καλή συνεργασία με τη Βρετανία, όμως το Brexit σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την ΕΕ και όλα τα προνόμιά της».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτίμησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.