Τσακαλώτος Πιέζουμε για λύση στο χρέος, δεχτήκαμε συμβιβασμό
- 09/06/2017, 15:18
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών και η Έφη Αχτσιόγλου έδωσαν στη βουλή τη δική τους όψη για την εξέλιξη της αξιολόγηση.
«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του “QE” να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα».
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Δεχθήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό επί της πρότασης των δανειστών, πάνω στη βάση που θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στροφή που φαίνεται να έρχεται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup στις 23 και 24 Μαίου, με αφορμή τη συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.
«Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι πολυδιάστατη. Εμείς παλεύουμε να έχουμε περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της πολιτικής και να αποσαφηνιστούν τα μέτρα εγγύησης» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν, όπως είπε, εντελώς διαφορετική εικόνα από ότι ο διεθνής Τύπος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
«Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου, την οποία εκμεταλλεύτηκε και η αντιπολίτευση, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έδωσε ο διεθνής Τύπος στις 23 και 24 Μαΐου. Διαβάστε σε ποιον ρίχνανε την ευθύνη και σε ποιους τους επαίνους για τη στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
«Το βασικό που δεν δεχτήκαμε την πρόταση του ΔΝΤ, ήταν γιατί έλεγε ότι τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν αρκετά. Η θέση αυτή του ΔΝΤ ήταν παράξενη. Μπορεί να ήταν μια πίεση προς τους εταίρους για να δοθεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».
Έφη Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ηθική και πολιτική υποχρέωση των εταίρων για ρύθμιση του χρέους
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ότι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν την ηθική και την πολιτική υποχρέωση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους» επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί και προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση του παγώματος των συντάξεων μέχρι το 2022 αντί 2021, όπως προβλεπόταν αρχικά, τονίζοντας ότι απορρίφθηκε στο Eurogroup το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής πλευράς.
«Δεν έγινε χώρος στο διάδρομο της ελληνικής οικονομίας ώστε να εμπεδώσει την ανάπτυξη, που φαίνεται να έρχεται μέσα από την μείωση της ανεργίας και το ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας.
Με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.