Στα 7 τρισ. δολάρια η αγορά αυτόνομων οχημάτων το 2050
- 10/06/2017, 20:01
- SHARE
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο ζωές θα σωθούν μεταξύ 2035 και 2045 λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας που θα παρέχουν τα αυτόνομα οχήματα.
του Ντέιβιντ Μόρις
Μια νέα μελέτη από την Intel και την εταιρεία ερευνών Strategy Analytics υποστηρίζει ότι τα οχήματα χωρίς οδηγό θα σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως το 2050.
Η δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, θα περιλαμβάνει σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από μισθώσεις οχημάτων χωρίς οδηγό και σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από παραδόσεις delivery χωρίς οδηγό και εφοδιασμό επιχειρήσεων.
Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επίσης 203 δισεκατομμύρια δολάρια από «νέες χρήσεις για οχήματα χωρίς οδηγό» σε τομείς όπως ο τουρισμός και η υγειονομική περίθαλψη. Αυτές οι εφαρμογές, οι οποίες θεωρούνταν απίθανες παλαιότερα, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν – για να αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα – τα κινητά κομμωτήρια ή τα μετακινούμενα εστιατόρια.
Η μελέτη εκτιμά περαιτέρω ότι περισσότερες από μισό εκατομμύριο ζωές θα σωθούν μεταξύ 2035 και 2045 λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας που θα παρέχουν τα αυτόνομα οχήματα και οι δαπάνες για δημόσια ασφάλεια θα μειωθούν κατά περισσότερο από 234 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.
Αν και δεν τονίζεται, η έκθεση αναγνωρίζει ότι η αποδοτικότητα αυτής της «οικονομίας των επιβατών» θα οδηγήσει ορισμένους τομείς σε δυσμενή μετάβαση. Οι επαγγελματίες οδηγοί, δημοφιλή καταστήματα λιανικής πώλησης και ίσως και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που αποτύχουν στη μετάβαση θα έχουν απώλειες σε θέσεις εργασίας και έσοδα.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί μια βαθιά αντίφαση στην καινοτομία του κλάδου των μεταφορών, η οποία μπορεί να περιπλέξει τα συμπεράσματα της έκθεσης. Αντί να μειώνει τον χρόνο και την προσπάθεια που περνάμε μετακινούμενοι, κάθε νέος τρόπος μεταφοράς από τα εξημερωμένα άλογα και μετά έχει αναμορφώσει την κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να περνούν περισσότερο χρόνο και να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να ταξιδεύουν – μια πτυχή ενός οικονομικού φαινομένου γνωστού ως Παράδοξο του Jevons. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση αυτού του είδους είναι η «προκλητή ζήτηση» που συχνά προκαλεί συμφόρηση σε νεόδμητες εθνικές οδούς.
Ενώ η νέα έκθεση ισχυρίζεται ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα εξοικονομήσουν 250 εκατομμύρια ώρες μεταφοράς ετησίως, άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν η μητέρα όλων των γεγονότων προκλητής ζήτησης. Αν και η σημερινή παγκόσμια τάση είναι η αστικοποίηση, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα μπορούσαν πραγματικά να ενθαρρύνουν μερικούς ανθρώπους να ζουν ακόμη πιο μακριά από τους χώρους εργασίας ή να κάνουν ακόμα περισσότερα καθημερινά ταξίδια, ακριβώς επειδή θα μπορούν να περάσουν το χρόνο τους στο αυτοκίνητό τους δουλεύοντας ή διασκεδάζοντας.
Έτσι, τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου θα περνάμε περισσότερο χρόνο από ποτέ στο δρόμο. Αν και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, ίσως να μην είναι το μέλλον που ονειρευόμαστε.