Socital: Πώς να στοχεύσετε στο κατάλληλο target group
- 13/06/2017, 20:55
- SHARE
H εταιρεία που βοηθά τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τον σωστό πελάτη και να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις.
Ο όγκος των πληροφοριών που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση μέσω διαδικτύου, είναι τόσο μεγάλος που εγείρει ερωτήματα για το αν τελικά ενημερωνόμαστε σε βάθος για όσα μας ενδιαφέρουν, ή καταλήγουμε να γινόμαστε αποδέκτες άχρηστων πληροφοριών που αποσπούν την προσοχή μας και καταναλώνουν άσκοπα την ενέργειά μας. Αυτή είναι βέβαια η μια πλευρά του νομίσματος.
Η δεύτερη έχει να κάνει με όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση – και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις τους- , στέλνουν μαζικά e-mails ή πραγματοποιούν καμπάνιες στα social media, χωρίς όμως να είναι σε θέση να μετρήσουν τον αντίκτυπό τους στην πραγματική αγορά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και αν έχεις το καλύτερο προϊόν, εάν η χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων δεν είναι στοχευμένη, το ποσοστό της επιτυχίας θα είναι μικρό.
Βλέποντας αυτή την αδυναμία των επιχειρήσεων, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, που τον γνωρίσαμε ως ιδρυτή του Kariera.gr, μαζί με την Carmen Oprea προβαίνουν στη σύσταση της Socital.
Έμπειροι προγραμματιστές και data scientists ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα πρώτα γραφεία της νεοφυούς επιχείρησης σε Ελλάδα, Ντουμπάι και Αγγλία, είναι γεγονός .
Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου ένας digital marketer ή e commerce manager μπορεί να δημιουργήσει smart social engagement points με τους πελάτες του, με στόχο να δημιουργήσει ολοκληρωμένα προφίλ γύρω από τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια να τους προσφέρει personalized recommendations και content.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοί της Socital αναλύουν τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, machine learning και αλγορίθμων γλωσσικής ανάλυσης (natural language processing) και βοηθούν τον πελάτη να καταλάβει καλύτερα το κοινό του και να μετατρέψει τους άγνωστους χρήστες και σε καλά αναλυμένα segments.
Ο κ. Βασιλειάδης εξηγεί στο fortunegreece.com πως μετά την εξαγορά του kariera.gr ανέλαβε τη διοίκηση θυγατρικών εταιριών του CareerBuilder (της μητρικής εταιρίας) σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, Σιγκαπούρη, Ινδία, και Ντουμπάι. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων από τα βιογραφικά των υποψηφίων που περνούσαν από τα χέρια του όλα αυτά τα χρονιά, οδήγησε στην ιδέα της αξιοποίησης του από το «ψηφιακό αποτύπωμα» των χρηστών του internet με σκοπό το personalization υπηρεσιών και προϊόντων και εκτός του χώρου του HR.
Τα capital controls έδωσαν ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
“Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ουσιαστικά η ομάδα in house ανάλυσης δεδομένων, που δημιουργεί τους αλγόριθμους για την ανάλυση και στη συνέχεια τα καινοτόμα εργαλεία που προσφέρουν καλύτερο conversion για εταιρίες e-commerce, μέσω data driven personalized recommendations & campaigns” αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Βασιλειάδης, διεκρινίζοντας πως οι υπηρεσίες της Socital, ως επί το πλείστον απευθύνονται σε εταιρίες e commerce σε Ευρώπη και Ασία και αλλά και σε κάθε είδους επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου. “Προφανώς καλύπτουμε και Έλληνες πελάτες καθώς εδώ βρίσκεται η βάση μας, διαθέτουμε όμως ήδη ένα γραφείο στο Λονδίνο για την αγορά της υπόλοιπης Ευρώπης και ένα στο Ντουμπάι, το οποίο και εστιάζει στην Ασία”.
Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι οι Ελληνες καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις αγορές μέσω ίντερνετ, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι η μόδα και ο τουρισμός, ενώ εκτιμά ότι στο εγγύς μέλλος θα αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των χρηστών και σε άλλους τομείς, όπως στα σούπερ μάρκετ και στα παραφαρμακευτικά προϊόντα.
“Πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν σημαντικά τα capital controls, που «ανάγκασαν» πολύ κόσμο να χρησιμοποιεί κάρτες για τις συναλλαγές του με αποτέλεσμα να αρχίζει να εξοικειώνεται σιγά σιγά”.
Περισσότερο επιφυλακτική εμφανίζεται η Carmen Oprea, η οποία τονίζει με τη σειρά της πως η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη στην Ελλάδα και συντάσσεται με την άποψη του κ. Βασιλειάδη ότι οι αλλαγές θα συντελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό, όπως λέει, θα βοηθήσουν σημαντικά και τα τεχνολογικά startups που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν σημαντική επιρροή στο διεθνές οικοσύστημα. Την αξία των εργαλείων τους φαίνεται άλλωστε να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο οι μεγάλοι οργανισμοί retail της εγχώριας αγοράς, που τρέχουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
“Μιλώντας για τις ελληνικές εταιρίες θα έλεγα ότι είναι πλέον ανοιχτές να δοκιμάσουν τα καινοτόμα εργαλεία μας για να συνδεθούν με τους ήδη πελάτες τους και να προσεγγίσουν καινούριους. Πολλές εταιρίες στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου ρούχων πίστεψαν από την αρχή σε εμάς και έκαναν χρήση των υπηρεσιών μας, πετυχαίνοντας αξιόλογα αποτελέσματα βελτίωσης των πωλήσεών τους μέσω πιο προσωποποιημένων προτάσεων για τους πελάτες τους”.
Διαβάστε ακόμα: Είστε επιφυλακτικοί με τις online αγορές και πωλήσεις; Το PayPal έχει τη λύση
Νούμερο ένα στη λίστα των αγορών που στοχεύει η διοίκηση της Socital είναι η Αγγλία, ενώ κινήσεις γίνονται και στη Νοτιοανατολική Ασία με επίκεντρο τη Σιγκαπούρη. Για την τρέχουσα χρονιά το business plan περιλαμβάνει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο θέμα της ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας αλγορίθμους ανάλυσης big data, ανάπτυξη σε περισσότερους τομείς του e – commerce πέρα από τη μόδα και τον τουρισμό και διεθνή επέκταση. ” Η διεθνής επέκταση είναι κάτι που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μας. Η φιλοσοφία της socital είναι να γίνει μια world class εταιρία με αφετηρία την Ελλάδα”.
Να σημειωθεί ότι η Socital, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της με ίδια κεφάλαια, πριν από λίγους μήνες εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότη από 3 επενδυτικά σχήματα. Επόμενος στόχος, όπως τονίζει ο κ. Βασιλειάδης, είναι να εξασφαλίσει μια νέα χρηματοδότηση από institutional funds προς το τέλος του χρόνου για να ενισχύσει την παρουσία της στο εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμα: Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός «κρατά» άδειες τις θέσεις εργασίας