Τσίπρας: Κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ
- 25/11/2013, 16:25
- SHARE
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ενόψει της προεδρίας της Ε.Ε. ασκεί σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαστε η κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη. Είμαστε η κύρια ελπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παγίδευσης των λαών στη μακροχρόνια υφεσιακή λιτότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στέλοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους πως το κόμμα του, όπως και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Αριστερά, επιδιώκει να συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης EurActiv.gr και EurActiv.com, εν όψει του Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 13-15 Δεκεμβρίου 2013 στη Μαδρίτη, για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ευρωπαϊκή Αριστερά να καταγραφεί στη συνείδηση και την προτίμηση των πολιτών της Ευρώπης ως αυτό που πραγματικά είναι: το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νεοφιλελευθερισμό.
Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για συλλογική, αλληλέγγυα και οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους, με βάση τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. «Επιθυμούμε να είμαστε το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο, στη “σκοτεινή Ευρώπη”, από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη: Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως, ενώ η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014, «σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της Προεδρίας, η προεδρεύουσα χώρα δεν έχει προσδιορίσει το πολιτικό στίγμα της και τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που το αποκρυσταλλώνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά υποβαθμίζει μια θεσμική κατάκτηση των συγκριτικά μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η εναλλασσόμενη Προεδρία της Ε.Ε., σε Προεδρία παλαιοκομματικού επαρχιωτισμού, με επίκεντρο τις φωτογραφικές χειραψίες και τη διπλωματική αβρότητα για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση».
Τέλος, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση για την υποψηφιότητά του τιμητική, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης και απόδοση τιμής στον ελληνικό λαό από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Και επιπλέον είναι πράξη ηθικής, πολιτικής και ιδεολογικής δικαίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ». Επισημαίνει ακόμη ότι «συμβολίζει και την αναγνώριση των άδικων θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και την αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που βιώνουν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των Μνημονίων της λιτότητας και της ύφεσης».
Διαβάστε ακόμη: Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο προσκήνιο
Παπαδημούλης: «Το σενάριο τριπλών εκλογών είναι ανοιχτό»
«Η πρόβλεψή μας είναι ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα έρθει και το νέο Μνημόνιο, που έχει προαναγγείλει ο κ. Σόιμπλε, παρ’ ότι ο κ. Σαμαράς το διαψεύδει», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και εξέφρασε την άποψη πως «το σενάριο των τριπλών εκλογών είναι ανοιχτό». Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να ξεχάσει τις πονηρές ιδέες ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών», καθώς, όπως είπε, ο νόμος Ραγκούση ορίζει ότι οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια ημέρα με την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων στον πρώτο γύρο.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε ότι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ θύμισαν δύο παλιές λαϊκές παροιμίες: «Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» και «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι», ενώ για τα μέτρα τόνισε πως «η ουσία είναι ότι το φλέγον ζήτημα των νέων μέτρων, η κ. Μέρκελ το παρέπεμψε στην τρόικα, λέγοντας ότι η διαφορά είναι στο μισό, ένα ή 1,5 δισ. ευρώ και επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2014 έχει πρόβλημα, γιατί είναι στον αέρα».
Διαβάστε ακόμη: Μετά το τέλος του Μνημονίου το νέο πρόγραμμα