Το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα – Όλες οι εξελίξεις
- 15/06/2017, 14:11
- SHARE
«Καρφιά» Σόιμπλε για καθυστέρηση της Ελλάδας για επικοινωνιακούς λόγους.
Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.
Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:
«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.
Σόιμπλε: Είχαμε βρει λύση πριν τρεις εβδομάδες και οι Έλληνες καθυστέρησαν
Προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε για την Ελλάδα: «Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», προσέθεσε δε ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος”.
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».
Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «… Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο…. Ελπίζω ότι θα καταλήξομε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ». Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου απάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του».
Διαβάστε ακόμη: ESM: Έτσι μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές
Λαγκάρντ: Ελπίζω να βρεθεί μια καλή λύση
Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Μοσκοβισί: Θα πετύχουμε την “αναγκαία” συμφωνία
Την πεποίθηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί η “αναγκαία” συμφωνία που θα στείλει το απαραίτητο σήμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η λήψη των μέτρων έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί καλώντας και πάλι τους εταίρους της Ελλάδας να «πάρουν τις ευθύνες τους». «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι ζήτημα διαδικασίας. Επίσης, πρέπει να συμπεριλάβουμε και μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να θέσει σε ισχύ όλα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν τη στήριξη της ανάπτυξης γιατί ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και πρέπει να νιώσει ότι οι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό του» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώθηκε «πρόοδος» που δικαιολογεί την αισιοδοξία του για μια συμφωνία. «Έχουμε δουλέψει πολύ με την ελληνική πλευρά και τις υπόλοιπες πλευρές και πιστεύω ότι έχουμε τις παραμέτρους μιας συμφωνίας. Δεν έχει γίνει ακόμα αλλά πιστεύω όλες οι πλευρές σήμερα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, γιατί το έχουμε ανάγκη είναι έτοιμες για μια συμφωνία», σημείωσε, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα «εμπιστοσύνης των εταίρων στην Ελλάδα».
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία να πάρουν και οι αγορές το σήμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και επομένως είναι αξιόπιστη, αλλά και ότι η ευρωζώνη έχει «την κοινή βούληση» να στηρίξει την ανάπτυξη και να λύσει το ζήτημα του χρέους με «πιο θετικό τρόπο».
Λε Μερ: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βγει από την κρίση ο ελληνικός λαός
«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης, να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.
O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Bild: «Ο Σόιμπλε ‘κάνει ζαβολιές’ στην ελληνική διάσωση»
«Ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να κρατήσει την ελληνική διάσωση έξω από τον προεκλογικό αγώνα και το γερμανικό κοινοβούλιο» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild και προσθέτει: O Σόιμπλε είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο, ότι το ΔΝΤ θα μετείχε (και θα πλήρωνε επίσης). Το Ταμείο αρνείται όμως εδώ και δύο χρόνια, γιατί επιθυμεί πρώτα να απαλλάξει τους Έλληνες από χρέη – κάτι που ο Σόιμπλε δεν θέλει. Από αυτό το δίλημμα ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να απαλλαχθεί μόνο με κάποιο τέχνασμα.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «ο Σόιμπλε απασχολεί εδώ και μήνες τους νομικούς του με τη σύναψη συμφωνίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σύνοδο του Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πολυαναμενόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ λιγότερο από μια επίσημη απόφαση για συμμετοχή, την οποία ο Σόιμπλε έχει υποσχεθεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο Βερολίνο…Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου πίσω από κλειστές πόρτες – χωρίς συζήτηση στην ολομέλεια με όλους τους βουλευτές παρόντες».
Ο επικεφαλής του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν δήλωσε στην Bild: «Ο Σόιμπλε θα πρέπει πριν από τις εκλογές να βγάλει τα χαρτιά του στο τραπέζι και να πει τι περιμένει τους Γερμανούς φορολογούμενους!». Ο ειδικός για τα οικονομικά θέματα από το κόμμα των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σικ κάνει επίσης, λόγο για ένα «αισχρό κόλπο» του Σόιμπλε.
Διαβάστε ακόμη: Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία σήμερα, δηλώνει ο Μοσκοβισί