Γιατί η Γερμανία δεν θέλει τώρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Γιατί η Γερμανία δεν θέλει τώρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
IMF Managing Director Christine Lagarde (L) chats with German Finance Minister Wolfgang Schauble as they take their seats for a "family" photo for the International Monetary and Financial Committee (IMFC), as part of the IMF and World Bank's 2017 Annual Spring Meetings, in Washington, U.S., April 22, 2017. REUTERS/Mike Theiler

Τι αναφέρει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξαρχής, ζητά εδώ και κάποιο διάστημα αλλαγή στρατηγικής και αυτή λέγεται ελάφρυνση του χρέους. Και πάλι είναι όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατάφερε να καθυστερήσει το ΔΝΤ και την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι της γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Για την Ελλάδα είναι πικρό, διότι ένα τέτοιο βήμα θα έδινε ένα μήνυμα σε δυνητικούς επενδυτές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να σταθεροποιείται. Μια ελάφρυνση των υπαρχόντων δανείων θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκόλυνε την Ελλάδα να βγει στις αγορές», τονίζει σε άρθρο της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Αλλά γιατί αντιστέκεται τόσο σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ελάφρυνση; Διότι καταρχάς κοστίζει χρήματα. Οι υπολογισμοί είναι αλληλοσυγκρουόμενοι. Σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να επωμισθεί ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντί όμως να πει ευθαρσώς αυτήν την δυσάρεστη αλήθεια στους ψηφοφόρους, μεταθέτει απλώς το πρόβλημα για το μέλλον. Ποιος ξέρει, ίσως μετά τις εκλογές να πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μια άλλη κυβέρνηση» εκτιμά η εφημερίδα του Αμβούργου.

Ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποφύγει τη βουλή

Ενώ ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή, υπάρχουν βουλευτές που έχουν σαφώς αντίθετη άποψη.

Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα και ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πλην του πρώτου, επικρίνει σφόδρα τη χθεσινή απόφαση, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο της απόφασης της γερμανικής Βουλής από το 2015 είναι «σαφές» και υπό αυτή την έννοια το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει «άμεσα».

Με την ίδια επιχειρηματολογία ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικός σε θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς προαναγγέλλει μέσω του Reuters ότι θα εισηγηθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συζητηθεί η αποφασισθείσα εκταμίευση, αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ολομέλεια της Bundestag. «Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει η επιτροπή Προϋπολογισμού, αλλά η Ολομέλεια», όπως είπε.

Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι του προγράμματος καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag. Εάν κρίνει ότι υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή του συμπεφωνημένου προγράμματος, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε και σε συνέντευξή του προς τη DW εκτίμησε ότι υπάρχουν μεν μικρές αλλά όχι θεμελιώδεις αλλαγές του προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται η νέα έγκριση της Bundestag.

Πάντως, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ιδίως οι Χριστιανοδημοκράτες, που βιώνουν ένα δημοσκοπικό ζενίθ με τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται στην παρούσα φάση στο 40%, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το εξαιρετικό αυτό για τους ίδιους κλίμα, ξεκινώντας μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Ικανοποίηση στην καγκελαρία για το αποτέλεσμα του Eurogroup

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Mέρκελ, στο σημερινό κυβερνητικό breefing στο Βερολίνο, μία μέρα μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε επίσης ότι αυτή η συμφωνία «μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».