Τα κέρδη-«κλειδιά» και η αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας στο Eurogroup
- 19/06/2017, 13:59
- SHARE
Η ασάφεια των διατυπώσεων για κρίσιμα ζητήματα, όπως η σύνδεση χρέους και ανάπτυξης, προοιωνίζεται νέο γύρο διαπραγμάτευσης.
Μαρία Ψαρά
Τέλος της αβεβαιότητας, μηχανισμός σύνδεσης αποπληρωμής χρέους και ανάπτυξης, παραδοχές και υποσχέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αυξημένη δόση. Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου ήταν σαφώς καλύτερη από αυτήν που είχε προταθεί στις 22 Μαΐου και είχε απορρίψει η Ελλάδα. Οχι μόνο γιατί οι διατυπώσεις και το πνεύμα που αποπνέεται από το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εκπέμπει ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τις αγορές, αλλά και για τις δεσμεύσεις που λαμβάνονται μέσα από το ίδιο το κείμενο.
«Ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές: Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά».
Αυτή είναι η χαρακτηριστική τελευταία παράγραφος, στην οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του.
Ωστόσο, η συμφωνία έχει… αχίλλειο πτέρνα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την αοριστία που διέπει το ανακοινωθέν στο επίπεδο των υποσχέσεων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του συμβιβασμού μεταξύ της Γερμανίας -αφού ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα έκανε άλλα βήματα πίσω ενόψει γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο- και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παρέμεινε επί της Αρχής, δηλαδή με το ένα πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η περιγραφή του «περιγράμματος» των επόμενων κινήσεων ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε όλες οι πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες.
Μία από τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας είναι αναμφίβολα η υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης για τη δημιουργία του μηχανισμού που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Παρόλο που και μόνο η αναφορά στον μηχανισμό από τους υπουργούς είναι επιτυχία, το γεγονός ότι το Euro Working Group θα εργαστεί πάνω στις λεπτομέρειες της δημιουργίας και της λειτουργίας του, αφήνει ένα κενό.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση δεν υιοθετήθηκε ακριβώς όπως την πρότεινε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών στο άμεσο μέλλον. Πληροφορίες του Νews 24/7 αναφέρουν ότι το EWG θα έχει έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο ως το τέλος του χρόνου. Σημασία έχει σε κάθε περίπτωση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τον Σεπτέμβρη, τις γερμανικές εκλογές δηλαδή.
Ενα άλλο «δύσκολο» σημείο είναι ακριβώς η χρονική μετάθεση των συζητήσεων για το χρέος. Πέρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αύξηση των ωριμάνσεων, τα περαιτέρω μέτρα που θα καταστούσαν βιώσιμο το χρέος αναβλήθηκαν γι αργότερα. Πότε; Μα μετά τις γερμανικές εκλογές -τουλάχιστον- και πολύ πιθανό μετά το τέλος του προγράμματος. Τότε άλλωστε θα αποφασιστεί και το αν και κατά πόσον χρειάζονται τα μέτρα αυτά.
Μέχρι τότε, το Ταμείο θα εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Η ανάλυση βιωσιμότητας που «υποσχέθηκε» η Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου αναμένεται στα μέσα Ιουλίου και μπορεί να μη δούμε ξανά το «εξαιρετικά μη βιώσιμο» χρέος, αλλά βιώσιμο δεν θα είναι.
Το μόνο σίγουρο είναι όλες οι πλευρές, κέρδισαν πολιτικό χρόνο με την παρούσα συμφωνία. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα υπάρχει η αβεβαιότητα για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για τις αγορές.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από την Γερμανία κυρίως για την πολιτική που ακολουθεί, θα δυσκολευτεί να φέρει στο διοικητικό συμβούλιο το θέμα του QE.
Τέλος, όσον αφορά στο αναπτυξιακό πακέτο, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διασαφηνιστούν.
Η Ελλάδα οφείλει να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τους πόρους, αλλά και να υπάρξουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν αναπτυξιακά έργα».
Πηγή: news247.gr