Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίζει για τους Τούρκους στρατιωτικούς
- 19/06/2017, 15:37
- SHARE
Όλα τα θέματα που άνοιξαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Έλληνα και τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι χαρακτήριζαν τις συζητήσεις τους ουσιαστικές, ειλικρινείς αλλά και απαραίτητες, ειδικά κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. Ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και σημείωσε ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Αυτά ήταν και τα τρία ζητήματα που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται μια πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα στη συνεργασία μας, αλλά από την άλλη πλευρά καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ και η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν». «Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα είναι το καθοριστικό βήμα για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει υπαρκτές διαφορές και να βρει λύσεις» σημείωσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση και στα ζητήματα της ασφάλειας, με κεντρική ιδέα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνά από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Σύγχρονη θετική ατζέντα στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας
Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι η θετική αυτή ατζέντα αναπτύσσεται στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της εποχής μας, βασισμένη στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών των δύο χωρών.
-Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις ενισχύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με πολλά περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις, οι πολιτιστικές και μορφωτικές μας ανταλλαγές και συνέργειες είναι περισσότερες από ποτέ, οι διασυνοριακές επαφές των δύο λαών και οι τουριστικές ροές αυξάνονται ακόμα περισσότερο και λόγω του ευρωπαϊκού προγράμματος γρήγορων θεωρήσεων στα νησιά. Τόνισε ότι και η στήριξη από την Ελλάδα, της δημοκρατίας, της συνταγματικής νομιμότητας και της σταθερότητας τις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της εμπιστοσύνης αμοιβαία, για να τονίσει πως «αυτή η στήριξη δεν μπορεί παρά να είναι σταθερή και από τις δύο πλευρές και στο μέλλον.
-Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η θετική ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την περιοχή μας την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις (η συνεργασία στην ανάπτυξη του αγωγού TAP-TANAP αποτελεί τη βάση για την προώθηση του «νοτίου ευρωπαϊκού διαδρόμου» με διακλαδώσεις σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ εντείνεται και ο διάλογος για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream).
-Στον τομέα των μεταφορών επιταχύνεται, είπε, η εφαρμογή αποφάσεων που πήραν οι δύο χώρες στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη, για την καθιέρωση της απευθείας ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας και για κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Κήπων-Υψάλων.
– «Στον τομέα της ασφάλειας ενισχύουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου, τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας». Προκλήσεις, πρόσθεσε, από τις οποίες υποφέρει και ο λαός της Τουρκίας, αλλά και προκλήσεις που έχουν ενταθεί με τους πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε και πήρε πολύ καλό βαθμό η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, είναι αυτό της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, όπου χάρη στη συνεργασία και των δύο χωρών, επετεύχθη αυτή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που «παρότι δύσκολη στην εφαρμογή της, έχει συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των ροών και κυρίως στη μείωση των θανάτων αθώων στο Αιγαίο».
-Ως προς την τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας που αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Γιλντιρίμ ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
«Όχι μόνο γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στην περιοχή μας».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει η χώρα να αποτελεί μια πολύ στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη ολοκλήρωσης του διαλόγου για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία, και την παροχή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ, για τη στήριξη των 3 εκατ. προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία.
«Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υλοποίηση αυτής της σύγχρονης θετικής ατζέντας πρέπει να βασιστεί στη σχέση καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν.
Κάτι που, όπως επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, δυστυχώς δεν ήταν πάντοτε δυνατό, αναφερόμενος «στις παραβιάσεις των εθνικών μας χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και ιδίως στις εμπλοκές και τις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι τόνισε στον κ. Γιλντιρίμ «ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται τελικά στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών, αντί στις κοινωνίες τους, την καλή συνεργασία και γειτονία, στην όσμωση των λαών, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στη θετική ατζέντα».
Και στο τέλος-τέλος, τόνισε, αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, ενός ατυχήματος, «που πιστεύω ότι είναι το τελευταίο που επιθυμούν οι δύο πλευρές».
«Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και πιστεύω ότι εφόσον αυτό αποτελεί τη βούληση μας, πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή» σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν να έχουν ανοικτή επικοινωνία το επόμενο διάστημα, να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και να προλαμβάνουν και όχι να καταστέλλουν εντάσεις.
Ο κ. Γιλντιρίμ είπε, ότι έλαβαν υπόψη και συζήτησαν «και το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε, προσθέτοντας: «Όπως πολύ σωστά το εκφράσατε κ. πρωθυπουργέ, η άμεση και απευθείας επαφή μας θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια. Οι υπουργοί εκατέρωθεν θα συζητήσουν τα θέματα αυτά, ώστε να βρούμε κοινό τόπο, μια κοινή λογική που θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων».
«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ολοένα και πιο επιτακτική τώρα»
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το Κυπριακό, ενόψει και της διάσκεψης στην Ελβετία, στις 28 Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική τώρα, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή».
«Περιέγραψα στον πρωθυπουργό τη δική μας οπτική, για μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα επιτρέπει στην επανενωμένη Κύπρο να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με σύγχρονους όρους, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων» είπε. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να γίνουν θετικά βήματα, βήματα προς τα εμπρός στο επόμενο διάστημα και στην Ελβετία και όπου αλλού μπορεί αυτός ο διάλογος να έχει ουσία και να προχωρά μπροστά.
Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε, ότι η επίλυση πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη «και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο και πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό». «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ως προς αυτό».
«Διάθεση ν’ ανοίξουμε δρόμο ακόμα κι όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα»
Σε ερώτηση αναφορικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του κ. Άιντε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι «εργαζόμαστε προκειμένου η Γενεύη 2 να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει μια διέξοδος και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει». Είπε ότι άκουσε κι εκείνος τη δήλωση του κ. Άιντε, που μίλησε για το τέλος του δρόμου σε σχέση με τη συνάντηση στο τέλος του Ιουνίου. «Εγώ θα ήθελα να του θυμίσω μια φράση που έχει πει ένας σπουδαίος Ισπανός ποιητής: διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας». «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «υπάρχει όμως η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα κι όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα». Τόνισε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν και οι δύο πρωθυπουργοί από τη σημερινή τους συνάντηση.
«Συμφωνώ απόλυτα και στα τουρκικά λέμε: τελειώνει η ζωή, άλλα ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, για να προσθέσει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει, θα βρει δρόμο κι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση για την επίλυση αυτού του θέματος». «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ. Το Κυπριακό αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τα ΗΕ συμβάλλουν στην ανεύρεση λύσης και τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά όμως το θέμα είναι θέμα των δυο κυπριακών κοινοτήτων και θα πρέπει να είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα του Κυπριακού», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
«Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα, όπως ασφαλώς και στην Τουρκία, «υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε». Επισήμανε ότι η ελληνική δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό έχει αποφασίσει και η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως σεβαστή. Επισήμανε ότι εκκρεμεί το ζήτημα των προσφυγών, αλλά επ΄ αυτού θα αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη.
«Από πλευράς μας, το μόνο που μπορούμε να πούμε απολύτως ξεκάθαρα -αλλά αυτό δεν αποτελεί κρίση επί του συγκεκριμένου αιτήματος, αλλά αποτελεί πολιτική τοποθέτηση σε ένα πολιτικό ζήτημα, που είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας στη γείτονα χώρα και της αμφισβήτησής της από συγκεκριμένες δυνάμεις- από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια, ξεκάθαρα απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας και στους πραξικοπηματίες και τοποθετηθήκαμε με ευθύτητα, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» τόνισε.
Βεβαίως, συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι και αυτό αποτελεί μια πολιτική τοποθέτηση, «η πολιτική μας βούληση να συνεργαστούμε με τις τουρκικές αρχές στους τομείς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της αστυνόμευσης για την τήρηση της νομιμότητας είναι απολύτως δεδομένη, πάντοτε μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο».
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου μεταξύ δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν» είπε, για να προσθέσει: «Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουν “πραξικόπημα” κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ ως προς το φυσικό αέριο
Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ότι η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και οι μελλοντικοί δρόμοι της ενέργειας και των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, είτε της Ανατολικής Μεσογείου είτε της Ανατολής γενικότερα, περνάνε από την Ελλάδα. «Και αυτό το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα οφείλουμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και θα το αξιοποιήσουμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά και με το Ισραήλ, όπως συνεργαζόμαστε και με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον αγωγό TAP-TANAP, όσο και για την πιθανότητα μελλοντικής επέκτασης του Turkish Stream προς τη Δύση μέσω της Ελλάδος.
Επί του θέματος, ο κ. Γιλντιρίμ είπε μεταξύ άλλων, ότι «ως προς τη χρήση των πηγών ενέργειας, των κοιτασμάτων, εκεί η συνεργασία πρέπει να διέπεται από την αντίληψη της αμοιβαίας ωφέλειας και νομίζω ότι αυτό μας εμφορεί και τους δύο». Στην εισαγωγική του δήλωση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε το μεγάλο θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, που δεν είναι παρά μια πανανθρώπινη κληρονομιά, είναι πηγές που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και πρέπει να γίνουν εργασίες ώστε να μην περιορίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και με άλλες χώρες».
Μπ. Γιλντιρίμ: «Κοινή γεωγραφία, σημαίνει κοινή μοίρα και άρα κοινό μέλλον»
Κατά την εισαγωγική δήλωση του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι έγινε μια συνάντηση που την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η αμεσότητα.
Είπε πως η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος «και θεωρώ ότι κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα. Κοινή μοίρα σημαίνει κοινό μέλλον, άρα θα πρέπει να εστιάζουμε, όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα όπου υπάρχει συμφωνία και να μπορέσουμε να εξελίξουμε τα ζητήματα αυτά, τόσο στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας, όσο στον τουρισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα θέματα κοινωνικής ασφάλειας».
«Τα ζητήματα μπορούν και πρέπει να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας, ο διάλογος πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις και πρέπει να μπορούμε να δημιουργούμε λύσεις» είπε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στα ζητήματα της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνά από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είπε ότι η τρομοκρατική δράση πλήττει την Ευρώπη και όλον τον κόσμο και ότι θα πρέπει να δούμε ότι η τρομοκρατία αποτελεί μια απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού «και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία υπό αυτό το πρίσμα».
«Θα πρέπει να δούμε αυτό που βιώνουμε εμείς στη Τουρκία με μια μεγάλη αστάθεια που υπάρχει στα νότια σύνορά μας» είπε. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία, υπό κάποια έννοια πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης και κάθε δράσης που αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης και όλης της ανθρωπότητας από κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες.
Μιλώντας για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα υπήρξε πάντα αρωγός στην προσπάθεια αυτή και εξέφρασε ευγνωμοσύνη. Το ίδιο εξέφρασε για την στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος πριν από έναν χρόνο. Αναφερθείς στη συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στα οποία προχώρησε μετά η Τουρκία, ανέφερε ότι «δυστυχώς η ΕΕ τήρησε μια πολύ αρνητική στάση ως προς αυτές μας τις προσπάθειες και δυστυχώς δεν συνέβαλε στη βελτίωση και των διμερών μας σχέσεων».
«Εμείς», είπε, «θέλουμε να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα στο θέμα των σχέσεων μας με την Ευρώπη», αναφέροντας και την ευρωτουρκική συμφωνία που υπήρξε πέρυσι για το προσφυγικό και το ότι στο ίδιο πλαίσιο τέθηκε και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων των τουρκικών διαβατηρίων και ότι η συμφωνία αυτή περιείχε και το θέμα της επανεισδοχής και της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας.
«Μερικά από αυτά τα θέματα δεν έτυχαν θετικής εξέλιξης» είπε και εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν και τα άλλα σημεία της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρείχε.
Τέλος ανέφερε, ότι προστέθηκε και το θέμα της διμερούς συνεργασίας στο θέμα του τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων εντός των χωρών Σένγκεν θα συμβάλει τα μάλα στην εξέλιξη των διμερών τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. «Το καλύτερο δείγμα αυτής της προσπάθειας και της καλής θέλησης εκ μέρους της ΕΕ θα είναι η άρση της υποχρεωτικής θεώρησης των διαβατηρίων από πλευρά ΕΕ που θα προσδώσει και μια νέα διάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις» δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ