«Πάγωμα» των προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα
- 21/06/2017, 09:33
- SHARE
Να επανεξετάσει το ζήτημα του προστίμου προς τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων φέρεται το ΥΠΟΙΚ, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Να επανεξετάζει το ζήτημα του προστίμου των 250 ευρώ για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων φέρεται το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Μετά τα λάθη στα ειδοποιητήρια και τη σωρεία αντιδράσεων μελετάται κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν εντός έξι μηνών) θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Αλλιώς τους περιμένουν ακόμη πιο τσουχτερά -ίσως και διπλάσια πρόστιμα.
Οι πληροφορίες αυτές από κύκλους του υπουργείου που επικαλείται η Καθημερινή βρίσκονται σε συμφωνία με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ.Χατζηθεοδοσίου στο ΣΚΑΪ για εξέταση παράτασης στην πληρωμή του παραβόλου για τα ανασφάλιστα οχήματα, 15 ή 20 ημερών.
Τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα ανασφάλιστα οχήματα και τις περιπτώσεις ιδιοκτητών που περιλαμβάνονται στη λίστα που προέκυψε από τις διασταυρώσεις λόγω διαφορών στα στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, αναμένεται να λάβουν ενδεχομένως και αύριο, Τετάρτη, τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.
Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη μεταξύ της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη, του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Εταιριών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο αριθμός των κατόχων οχημάτων που μπορεί λανθασμένα να έλαβε ειδοποιητήριο για την καταβολή των 250 ευρώ μπορεί να φτάνει και τις 400.000.
Ως βασικότερες αιτίες των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διασταύρωση που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου.
Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί.
Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των περιπτώσεων κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζεται έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζεται ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του.
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για:
-Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, που καταγράφει τα οχήματα για τα οποία εκδόθηκαν πινακίδες και η οποία αριθμεί περί τα 9,5 εκατομμύρια.
-Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, που καταγράφει αυτά που κυκλοφορούν και η οποία αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια.
-Τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, που καταγράφει τα αυτοκίνητα που έχουν ασφαλιστική κάλυψη και η οποία αριθμεί 5,8 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην παράταση της επιβολής του προστίμου εξαιτίας και των αντιδράσεων όσων έσπευσαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους έστω και καθυστερημένα – υπό τον φόβο για τα επερχόμενα πρόστιμα. Έτσι, παρότι ασφάλισαν το όχημά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής του παράβολου, λόγω του εντοπισμού τους κατά την ημέρα της διασταύρωσης των στοιχείων ως ανασφάλιστων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημέρα διασταύρωσης των στοιχείων ήταν η 6η Ιουνίου και ακόμη και αν κάποιος ασφαλίστηκε στις 7 Ιουνίου επιβαρύνεται με το πρόστιμο. Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων των οποίων το ασφαλιστήριο έληξε, π.χ., στις 5 Ιουνίου και επειδή δεν φρόντισαν να το ανανεώσουν εγκαίρως, βρέθηκαν ανασφάλιστοι την ημέρα της διασταύρωσης.