Το μακρύ καλοκαίρι των 100 προαπαιτούμενων
- 23/06/2017, 17:10
- SHARE
Περίπου 100 βήματα μένουν ακόμη να γίνουν, πολλά εκ των οποίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μαρία Ψαρά
Παρά το γεγονός ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν αναμένονται σοβαρές εξελίξεις και αξιολογήσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών δηλώνουν με σαφήνεια την πρόθεσή τους να αφήσουν μεν την Ελλάδα να υιοθετήσει όσα έχουν συμφωνηθεί, να παρατηρούν δε όσα εφαρμόζονται στην πράξη.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με κείμενο που διευκρινίζει και αναλύει τα προαπαιτούμενα, περίπου 100 βήματα -εν είδει προαπαιτούμενων- μένουν ακόμη να γίνουν, πολλά εκ των οποίων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτά τα βήματα αφορούν πολιτικές για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Στο συμπληρωματικό κείμενο αναφέρεται ότι τα προνομοθετημένα μέτρα εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ωστόσο, προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση θα αποφασιστεί από τους Θεσμούς αν η υπεραπόδοση έναντι του στόχου του 2019 είναι επαρκής ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή των αντίμετρων.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, συμπεριλαμβάνονται η προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2017, η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, η κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας έως τον Δεκέμβριο του 2017, η στελέχωση της ΑΔΑΕ και ο καθορισμός των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα έως τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς και ο και τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο διοίκησης, όπως η καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό έως την 1η Ιανουαρίου 2018, η νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).
Το πιο δύσκολο κομμάτι αφορά στα ενεργειακά, όπου η εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και η κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017) κυριαρχούν.
Πηγή: news247.gr