H έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας: Τα μέτρα, τα αντίμετρα και …η δόση

H έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας: Τα μέτρα, τα αντίμετρα και …η δόση

Παράλληλη εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων βλέπει η Κομισιόν – Τι αναφέρει για «ανοδικά» και «καθοδικά» ρίσκα.

Στη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα το 2019 «κλείνει το μάτι» η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα θα πιάσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα το διατηρήσει «μεσοπρόθεσμα», καθώς σε αυτά τα χρόνια θα κλείνει το παραγωγικό κενό, ενώ θα δημιουργείται θετικός δημοσιονομικός χώρος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016.

«Έτσι, με βάση τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, τα «επεκτατικά μέτρα» αναμένεται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα μέτρα δημοσιονομικού περιορισμού και εν τέλει το δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο αν οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών είναι σωστές».

Για να φτάσει η οικονομία σε αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ένα «βουνό» μεταρρυθμίσεων και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι διαπιστώνεται ότι το βασικό δημοσιονομικό σενάριο έχει τόσο «ανοδικά» όσο και «καθοδικά» ρίσκα. Δεν περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται περιθώρια που δημιουργούνται από το μεγάλο αριθμό διοικητικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά όσων αφορούν τη βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων που δείχνουν ισχυρή πρόοδο σε κάποιους τομείς πάνω από τους δείκτες που έθετε ως όριο το πρόγραμμα, αλλά και την εξεύρευση εξοικονομήσεων από το spending review που ξεκίνησε στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

Από την άλλη πλευρά, τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με πιθανές αστοχίες στην απόδοση των μέτρων που νομοθετήθηκαν, ειδικά σε ότι αφορά το φόρο εισοδήματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επιπλέον πονοκέφαλος το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σε ότι αφορά πάντως τη δόση και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την αγορά ξεκαθαρίζεται ότι εν τέλει η διαδικασία θα κρατήσει ως το τέλος του προγράμματος. Και αυτό γιατί ο ρυθμός αποπληρωμής των περίπου 6,4 δισ. ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών, θα γίνεται με ρυθμό 400-500 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα και αφού κινητοποιηθούν και εγχώριοι πόροι πέρα από τα δανεικά, και μάλιστα με αναλογία 1:2.

«Έκτακτη» πάνω από τη μισή υπεραπόδοση
Ως «έκτακτο» και, κατά συνέπεια, μη επαναλαμβανόμενο θεωρεί πάνω από το 50% της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιοποίησε εχθές.

Εξηγώντας την «έκπληξη» στ περσινά δημοσιονομικά αποτελέσματα υποστηρίζει ότι οφείλονται:

* Στις «αντοχές» που δεν αναμένονταν της ιδιωτικής κατανάλωσης που στήριξε τα φορολογικά έσοδα. Αναμένονταν ότι η ονομαστική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 0,7% αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά 1%.

* Τη μεγάλη άνοδο των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Τις αποδίδει ως ένα βαθμό σε έκτακτους παράγοντες, όπως στη πτώση του πετρελαίου και τη μείωση των αποθεμάτων αλλά και σε έσοδα που προκλήθηκαν από εταιρείες σε διαδικασία πτώχευσης.

* Στο υψηλότερο μέρισμα προς το Δημόσιο από την ΤτΕ ΕΛΛ +0,16% εξαιτίας των εσόδων από τον ELA αλλά και την αποθεματοποίηση που έγινε ενόψει των αυξήσεων στους φόρους στα καπνικά από τον Γενάρη του 2017.

Ωστόσο η έκθεση αναγνωρίζει ότι το αποτέλεσμα επετεύχθη και μάλιστα παρότι η κυβέρνηση μοίρασε το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και πάγωσε τον ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση «ενάντια στις συμβουλές των δανειστών».