Τεχνολογικοί κολοσσοί στη «μάχη» κατά της κυβέρνησης Τραμπ
- 12/07/2017, 20:03
- SHARE
Τεχνολογικές εταιρείες εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση της ουδετερότητας του Διαδικτύου.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πρόκειται να ενώσουν σήμερα τις δυνάμεις τους σε μια διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την κατάργηση ενός νομοσχεδίου που αφορά στην προστασία της «Ουδετερότητας του Διαδικτύου».
Οι ιστοσελίδες που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία -από κοινωνικά δίκτυα μέχρι ιστότοποι πορνογραφικού περιεχομένου- έχουν σκοπό να εμφανίζουν ποικίλα μηνύματα στις πλατφόρμες τους ή θα προσομοιώνουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια της βασικής αρχής που ορίζει ότι το σύνολο της διαδικτυακής κυκλοφορίας αντιμετωπίζεται επί ίσοις όροις.
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες (FCC) είχε εγκρίνει, νωρίτερα το τρέχον έτος, την κατάργηση ενός νομοσχεδίου, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, στόχος του οποίου ήταν να εμποδίζει την ιεράρχηση των δεδομένων, καθώς και άλλα μέτρα που θεωρούνταν επιζήμια για το Διαδίκτυο.
Όσοι αντιτίθενται στην ουδετερότητα του Διαδικτύου υποστηρίζουν ότι αυτή η αρχή υπονομεύει την καινοτομία και αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών.
Μεταξύ των εταιρειών που θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία είναι οι Google, Facebook, Amazon, Reddit, AirBnB, Twitter και Snapchat. Ορισμένες από τις εταιρείες επιβεβαίωσαν στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι τουλάχιστον 80.000 ιστοσελίδες και υπηρεσίες θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συντονισμένη δράση, η οποία έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή σε μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με την προτεινόμενη κατάργηση του νομοσχεδίου.
Αυτού του είδους η διαμαρτυρία είχε υπάρξει αποτελεσματική στο παρελθόν. Όταν πολλές εταιρείες είχαν «ρίξει μαύρο» ως αντίδραση στο Νόμο Περί Πάταξης της Διαδικτυακής Πειρατείας, ο οποίος υποστήριζαν ότι αποτελούσε απειλή για την ελευθερία του λόγου, αυτό είχε οδηγήσει στην απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου.
«Αυτό που θέλουμε να ακούσει η FCC και θέλουμε να το ακούσουν και τα μέλη του Κογκρέσου, είναι ότι η ουδετερότητα του Διαδικτύου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και θέλουμε να σταματήσουν τις προσπάθειες να τη δολοφονήσουν», δήλωσε ο Σον Βίτκα, δικηγόρος των οργανώσεων Demand Progress και Fight For The Future, οι οποίες προασπίζονται την ουδετερότητα του Διαδικτύου.
«(Η ουδετερότητα του Διαδικτύου) Σταματά μεγάλες εταιρείες, όπως παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (ISP), από το να ορίζουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στο Ίντερνετ. Δεν θα υπάρχει τίποτα να εμποδίσει κάποιον ISP από το να αποφασίσει ότι το επόμενο Facebook, ή η επόμενη Google δεν θα έχουν ίση πρόσβαση σε πελάτες», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εάν μία εταιρεία δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες εταιρείες με τους ίδιους όρους όπως ο φορέας, τότε δεν πρόκειται να τους δοθεί η ευκαιρία να ευδοκιμήσουν», κατέληξε ο ίδιος.