Τα νοικοκυριά έχασαν 40% του πλούτου τους στην κρίση
- 19/07/2017, 16:05
- SHARE
Η «μαύρη τρύπα» σε περιουσιακά στοιχεία, σε εισόδημα και στην κατανάλωση σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ.
Ενδεικτική του μεγάλου χτυπήματος που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά την περίοδο της κρίσης είναι μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφεται από τον οικονομολόγο της τράπεζας Ευάγγελο Χαραλαμπάκη. Σε αυτή αποτυπώνεται ότι η κρίση είχε έντονη αρνητική επίδραση στον καθαρό πλούτο, στα περιουσιακά στοιχεία, στο εισόδημα και στην κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική. Η δε μείωση της αξίας του καθαρού πλούτου το 2014 σε σχέση με το 2009 είναι εμφανής και στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.
Η πτώση της αξίας του καθαρού πλούτου, σύμφωνα με τη μελέτη, αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως στη συρρίκνωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, η μελέτη καταδεικνύει μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων, αλλά η μεταβολή αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.
Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Η μείωση του εισοδήματος είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξε σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης. Το δε ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημα μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.