Συνεχίζεται το σίριαλ Γεωργίου: Aναίρεση της απαλλαγής του από τον Άρειο Πάγο
- 19/07/2017, 17:54
- SHARE
Αναπέμπεται για επανεξέταση η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Στη Δικαιοσύνη αναπέμπεται για επανεξέταση η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος είχε απαλλαγεί πρόσφατα, για δεύτερη φορά, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μετά την άσκηση αναίρεσης της απαλλαγής του από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Εισαγγελέας του Aνωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη ο κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.
Μετά την άσκηση της αναίρεσης (είναι η δεύτερη αναίρεση που ασκείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Γεωργίου) το θέμα της διόγκωσης του ελλείματος θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, δηλαδή το εφετείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον κ. Γεωργίου νομικούς λόγους, για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.
Η υπόθεση Γεωργίου είχε απασχολήσει τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας η υπόθεση αυτή να κλείσει.
Η Eurostat με έγγραφό της που υπάρχει στη δικογραφία έχει ταχθεί από την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης υπέρ της άποψης ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εφάρμοσε για την προσμέτρηση όλων των παραγόντων για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος τους κανόνες της.
Ένταση κατά τη διάρκεια της δίκης
Την Τρίτη επικράτησε ένταση στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, βάση των καταγγελιών της οποίας άρχισαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης το 2011 για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το έτος 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Η κυρία Γεωργαντά στην κατάθεσή της υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας “άμεσο δόλο” και πως “είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος”.
Όσον αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής σχέσης στο Δ.Ν.Τ., η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε: “Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντεν Σακς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού”.
Ένταση επικράτησε στην δικαστική αίθουσα όταν η κυρία Γεωργαντά ανέφερε ότι από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ανερχόταν περίπου στο 4 με 5%.
Στο σημείο αυτό οι παριστάμενοι στην δικαστική αίθουσα άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνασκούν με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. Τα συνθήματα που ακουγόντουσαν μέσα στην δικαστική αίθουσα ήταν: “Προδότες”, “Κρεμάλα στο Σύνταγμα”, “Όλοι μέσα”, κ.ά.
Η κυρία Γεωργαντά συνέχισε την κατάθεσή της, λέγοντας:
“Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση μεγάλης διάρκειας”.
Με το που τελείωσε τη φράση της το κοινό ξεσπά και πάλι σε χειροκροτήματα και η πρόεδρος ζήτησε από κάποιους να εξέλθουν της δικαστικής αίθουσας.
Κοινό : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;
Κοινό : Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.
Πρόεδρος : Περάστε έξω!