Πώς η τεχνολογία αναστατώνει τον χώρο εργασίας
- 23/07/2017, 21:00
- SHARE
Η επίδραση της τεχνολογίας στο μέλλον της εργασίας ήταν το κεντρικό θέμα ενός πάνελ του συνεδρίου Brainstorm Tech που διοργάνωσε το Fortune.
του Βερν Κόπιτοφ
Καινοτομίες όπως το online shopping, η Uber και τα ρομπότ στα εργοστάσια έχουν τεράστια θετική επίδραση ως προς την ευκολία παραγωγής και τη διατήρηση των τιμών προϊόντων καθημερινής χρήσης σε χαμηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, αυτές οι καινοτομίες δημιουργούν τεράστια αναταραχή στον χώρο εργασίας, εκδιώκοντας εργαζομένους, δημιουργώντας νέες δουλειές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, και διευρύνοντας το οικονομικό χάσμα μεταξύ εξειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων.
Η επίδραση της τεχνολογίας – τόσο η θετική όσο και η αρνητική – στο μέλλον της εργασίας ήταν το κεντρικό θέμα ενός πάνελ του συνεδρίου Brainstorm Tech που διοργάνωσε το Fortune στο Άσπεν του Κολοράντο την Τρίτη.
Ιδού τρία μοτίβα που προέκυψαν από τη συζήτηση:
Αυτοματοποίηση
Οι μισές από τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας μπορούν να αυτοματοποιηθούν μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας, είπε ο Μάικλ Τσούι, εταίρος του Global Institute στη McKinsey. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι δουλειές θα εξαφανιστούν μονομιάς. Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες – αν ποτέ ολοκληρωθεί – και θα εξαρτηθεί από το κόστος για τις εταιρείες.
Οικονομία της ευκαιριακής εργασίας (gig economy)
Σχεδόν 16% των Αμερικανών εργαζομένων απασχολούνται στην αποκαλούμενη και οικονομία της ευκαιριακής εργασίας, μια κατηγορία που περιλαμβάνει οδηγούς Uber, εργαζομένους στον χώρο του on-demand delivery, και άλλους εργαζομένους που δουλεύουν περιστασιακά. Ο Τόνι Γου, CEO της εταιρείας delivery DoorDash, λέει ότι εταιρείες της gig economy όπως η δική του πρέπει, σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσουν μια πόλη ως πεδίο δοκιμής λύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα παράπονα των εργαζομένων αυτών.
Κατάρτιση
Η παραμονή των ανθρώπων στην εργασία τους – ιδιαίτερα σε δουλειές που αντικαθίστανται από την τεχνολογία – θα εξαρτάται από την κατάρτιση που θα λαμβάνουν, λέει η Πένι Πρίτσκερ, πρώην υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος της PSP Capital. Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι υπολείπεται όλων των άλλων βιομηχανοποιημένων κρατών ως προς τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης, εκτός από το Μεξικό και τη Χιλή. Η ίδια πρότεινε την αύξηση της δαπάνης για κατάρτιση σε τομείς όπου η επιχειρηματική κοινότητα λέει ότι υπάρχει ανάγκη.