H startup που μετέτρεψε σε παιχνίδι τις προσλήψεις
- 26/07/2017, 16:21
- SHARE
Η Οwiwi, ο µεγάλος νικητής του Disrupt Greece, φιλοδοξεί να γίνει το απαραίτητο «διαβατήριο» για κάθε θέση εργασίας.
Η αγωνία κορυφώνεται. Οι κριτές παίρνουν θέση στη σκηνή του Disrupt Greece έτοιµοι να υποδεχθούν τις οµάδες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθµολογία και πρόκειται να παρουσιάσουν την επιχειρηµατική ιδέα τους σε ένα απαιτητικό concept µε «µάχες» επί σκηνής.
Τα φώτα πέφτουν στον Ηλία Βαρθολοµαίο, CEO & Co-Founder της Owiwi, ο οποίος αναλαµβάνει να απαντήσει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στις ερωτήσεις και να πείσει την κριτική επιτροπή του µεγάλου διαγωνισµού γιατί η εταιρεία του αξίζει την πρώτη θέση.
Η ελληνική startup, που έχει ως στόχο να «εκδηµοκρατίσει» το σύστηµα επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού βοηθώντας τα στελέχη των τµηµάτων ανθρώπινου δυναµικού να κάνουν καλύτερα την κρίσιµη δουλειά τους, θα κερδίσει τελικά το πρώτο βραβείο των 15.000 ευρώ. «Μου άρεσε το concept του διαγωνισµού − ειδικά στο κοµµάτι της ‘‘µάχης’’ µε τους άλλους φιναλίστ κατά τη διάρκεια του live challenge, µπροστά σε µια επιτροπή µε σηµαντικούς εκπροσώπους της αγοράς. Η εµπειρία στη σκηνή σε κάνει πιο σίγουρο για τον εαυτό σου» εξοµολογείται ο Ηλίας λίγες ηµέρες µετά τον τελικό του Disrupt Greece, του θεσµού καινοτοµίας που εγκαινίασαν Fortune, Industry Disruptors και Παπαστράτος, και κορυφώθηκε µε ένα µεγάλο event στις 29 Ιουνίου.
Τη φιλόδοξη οµάδα της Owiwi συµπληρώνουν η Αθηνά-Πολίνα Ντόβα και ο Χριστόφορος Λουτζάκης, COO και CTO αντίστοιχα, που µαζί µε τον Ηλία συνίδρυσαν την εταιρεία το 2014, µε στόχο το αναγκαίο «disrupt» στην επιλογή προσωπικού. Η SaaS πλατφόρµα τους προσφέρει ένα ψυχοµετρικό εργαλείο τελευταίας γενιάς, υπό τη µορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού, σε µια περίοδο που τα αποκαλούµενα «soft skills» θεωρούνται δεξιότητες ύψιστης σηµασίας για κάποιον που αναζητά εργασία.
Ο συνδυασµός των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας, της προσέγγισής του για τη ζωή και την εργασία, της συναισθηµατικής νοηµοσύνης του και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του θεωρείται «κλειδί» για κάθε υποψήφιο, όχι µόνο για να κερδίσει, αλλά και για να διατηρήσει µια θέση εργασίας. Η αγορά αξιόλογης ταλέντων στην οποία δραστηριοποιείται η Owiwi εκτιµάται ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναµικό κοµµάτι της «βιοµηχανίας» προσλήψεων, µε αξία 4 δισ. δολάρια παγκοσµίως το 2015, ενώ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, θα αυξάνεται µε ετήσιο ρυθµό της τάξης του 10%-15% µέχρι το 2020.
Γιατί, όµως, µια επιχείρηση να χρησιµοποιήσει την εφαρµογή της Owiwi προκειµένου να εντοπίσει το ταλέντο; O Ηλίας αναφέρει στο Fortune ότι η οµάδα έχει πετύχει την τέλεια ισορροπία µεταξύ ενός αξιόπιστου ψυχοµετρικού εργαλείου και µιας διαδικασίας διασκεδαστικής για τον υποψήφιο, που παράλληλα δίνει το απαραίτητο feedback στις εταιρείες που ψάχνουν συγκεκριµένα soft skills για θέσεις που θέλουν να καλύψουν. «Ο υποψήφιος παίρνει µέρος σε έναν φανταστικό κόσµο, σε µια ιστορία που ο ίδιος καθοδηγεί, µε τη συµµετοχή του σε ένα παιχνίδι. H χρήση τεχνικών όπως το gamification αυξάνει την αφοσίωση, την παραγωγικότητα και την πίστη στην εταιρεία» αναφέρει. Η Αθηνά, από την πλευρά της, δίνει βάρος στην εµπειρία του υποψήφιου που «τρέχει» το παιχνίδι, καθώς παίρνει πάντα και άµεσα feedback, ώστε να γίνει καλύτερος στα στοιχεία στα οποία αξιολογείται.
Οι εταιρείες που χρησιµοποιούν την πλατφόρµα της Owiwi καλούν τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για µια θέση εργασίας να συµµετάσχουν σε ένα παιχνίδι µε απλά βήµατα. Η οµάδα έχει δηµιουργήσει οκτώ διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο παίκτης-υποψήφιος επιλέγει χαρακτήρα και, στη συνέχεια, έρχεται αντιµέτωπος µε σενάρια και διλήµµατα, η αντιµετώπιση των οποίων θα οδηγήσει στη βαθµολόγησή του σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: ελαστικότητα-αντοχή, ικανότητα προσαρµογής, ευελιξία και λήψη αποφάσεων.
«Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αξιολογήθηκαν ως τα πιο σηµαντικά, σε µια µεγάλη έρευνα που κάναµε επί δύο χρόνια µε ανθρώπους από τον χώρο των προσλήψεων και του HR, προτού λανσάρουµε την εφαρµογή µας, τον Νοέµβριο του 2016» εξηγεί η Αθηνά και συµπληρώνει: «Είµαστε πλέον έτοιµοι να εντάξουµε ακόµα τέσσερα soft skills στην πλατφόρµα µας, τα οποία οι εταιρείες θα µετρούν µέσα από την ίδια διαδραστική διαδικασία». Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας. Η οικονοµική κρίση έκανε χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία και η αντοχή να είναι ακόµα πιο σηµαντικά για τους εργαζοµένους, ενώ οι εταιρείες απευθύνονται σε µια νέα γενιά όπως οι millenials (22-35 ετών), η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία του recruitment.
H µεθοδολογία της Owiwi βασίζεται στα στάνταρ του Βritish Psychological Society, του ινστιτούτου της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο εγκρίνει ανάλογα ψυχοµετρικά εργαλεία. Βάση του παιχνιδιού είναι τα Situational Judgement Tests (SJTs), που θεωρούνται η πιο καινοτόµος προσέγγιση στον χώρο των ψυχοµετρικών εργαλείων. «Δεν βγήκαµε να πουλήσουµε την υπηρεσία µας προτού διασφαλίσουµε ότι είναι 100% ακριβής. Στα τεστ αυτά χρησιµοποιούνται πραγµατικά case studies από το εργασιακό περιβάλλον των εταιρειών. Εµείς µετατρέψαµε αυτήν τη διαδικασία σε παιχνίδι, χωρίς να χάσουµε καθόλου σε εγκυρότητα και αξιοπιστία. Ακολουθήσαµε όλα τα στάνταρ µε τη βοήθεια του δρα Ιωάννη Νικολάου και της οµάδας του» αναφέρει ο Ηλίας. «Οι recruiters που χρησιµοποιούν την πλατφόρµα µας έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες προφίλ του υποψηφίου, στο οποίο, εκτός από τις επιδόσεις του, αναλύονται και συγκεκριµένα soft skills, γιατί είναι σηµαντικά, αλλά και το πώς θα επηρεάσουν την απόδοση του υποψήφιου στον εργασιακό χώρο, τι σηµαίνει αυτό για την εταιρεία και πώς ο εργαζόµενος µπορεί να «κουµπώσει» σε µια οµάδα ανθρώπων» συµπληρώνει ο Χριστόφορος.
Κλείνοντας το «κενό»στην αγορά εργασίας
Καθώς το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον καθιστά απαραίτητες τις συγκεκριµένες δεξιότητες για τους εργαζοµένους, ένα βασικό ερώτηµα είναι πώς θα καλυφθεί το «κενό» που υπάρχει από τα ελληνικά πανεπιστήµια στην καλλιέργεια των soft skills. Για την Αθηνά, η αδυναµία πολλών εταιρειών να εντοπίσουν το ταλέντο που ζητούν οφείλεται και στο εκπαιδευτικό σύστηµα, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. «Τα πανεπιστήµια δεν δίνουν µεγάλο βάρος στο κοµµάτι των soft skills και στη σύνδεση µε την αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες δεν µπορούν να ψάχνουν κάποιον εργαζόµενο που
θα λειτουργεί ως «ελβετικός σουγιάς», δηλαδή θα κάνει τα πάντα µε ακρίβεια στο υπάρχον σύστηµα» εξηγεί.
Ο Ηλίας και ο Χριστόφορος συµφωνούν για την αδυναµία του εκπαιδευτικού συστήµατος να «τονώσει» την κουλτούρα της επιχειρηµατικότητας σε όλα τα στάδια του, αλλά παράλληλα εντοπίζουν πρόβληµα σε µεγάλες εταιρείες να ορίσουν σωστά τις ανάγκες τους. «Εάν δεν γνωρίζεις τι θέλεις όταν ανοίγεις µια θέση εργασίας, δηµιουργείς προσδοκίες που δεν µπορούν να επιτευχθούν. Με τη δική µας υπηρεσία δίνουµε στις εταιρείες να καταλάβουν ποια είναι τα soft skills που χρειάζονται» επισηµαίνουν. «H δική µας πρόταση στις εταιρείες είναι αυτό που ονοµάζουµε ‘‘κρυµµένο κόστος’’. Η αξία της καλής πρόσληψης δεν φαίνεται αµέσως. Οι εταιρείες προτιµούν να δώσουν πολλά χρήµατα σε training and development. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάζει το βιβλίο Working Knowledge, από την εκπαίδευση που γίνεται σε έναν εργαζόµενο αυτός απορροφά µόλις το 8%. To υπόλοιπο 92% προέρχεται από την πρόσληψη» προσθέτει η Αθήνα.
Τα σχέδια για το εξωτερικό και η χρηµατοδότηση
Το παιχνίδι της Owiwi «τρέχει» ήδη σε τρεις γλώσσες: στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά. Στα σκαριά είναι και η έκδοση στα τουρκικά, ενώ όποια γλώσσα ζητηθεί µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε διάστηµα ενός µήνα. Η startup µετρά ήδη σηµαντικές εταιρείες στο πελατολόγιό της στην ελληνική αγορά, όπως είναι η L’ Oréal, η Leroy Merlin, η Τιτάν και η Motor Oil. Στις εταιρείες προσφέρονται «πακέτα» για 50, 100, 250 assessments και στο τέλος υπάρχει η επιλογή για εξατοµικευµένα πακέτα − κυρίως για πελάτες που χρειάζονται µεγάλο όγκο assessements καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου µε ειδικές προσφορές. Στον πρώτο γύρο χρηµατοδότησης από angel investors η εταιρεία εξασφάλισε τα πρώτα 200.000 δολάρια, τα οποία χρησιµοποίησε για να τελειοποιήσει το προϊόν και το business plan της. Πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, που θα συµβάλει στα σχέδιά της για επέκταση στο εξωτερικό, αρχίζοντας από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στην ενίσχυση της οµάδας µε developers και πωλητές, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.
Η οµάδα έχει καταφέρει σε διάστηµα µικρότερο του ενός χρόνου να εντείνει το ενδιαφέρον για την υπηρεσία της. Η εταιρεία καταγράφει µηνιαία αύξηση στους χρήστες που επισκέπτονται την πλατφόρµα της τάξης του 50%. «Προσπαθούµε να δείξουµε σε µεγάλες επιχειρήσεις πώς λειτουργεί πλέον το HR: καλείσαι να αναλύσεις δεδοµένα πίσω από ανθρώπους και να τους κάνεις καλύτερους. Αυτήν τη στιγµή έχουµε περίπου 5.000 χρηστές. Επίσης, οι εταιρείες που γράφονται για να δοκιµάσουν την υπηρεσία αυξάνονται µε ρυθµό της τάξης του 35% µηνιαίως» επισηµαίνει ο Χριστόφορος.
«Γιατί συµµετείχαµε στο Disrupt Greece»
Η συζήτησή µας κλείνει όπως ξεκίνησε, µε τη συµµετοχή τους στον διαγωνισµό καινοτοµίας. Ο Ηλίας, που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οµάδα την ηµέρα του event, αποκαλύπτει ότι ενηµερώθηκε τελευταίος, καθώς η κατάθεση της αίτησης υποψηφιότητας τον βρήκε στο Λονδίνο. Η Αθηνά, που υπέβαλε την πρόταση, εξηγεί πώς πήραν την πρωτοβουλία, καθώς είδαν κάτι διαφορετικό σε σχέση µε αντίστοιχους διαγωνισµούς: «Κατά τη διάρκεια του event µπορέσαµε να συναντήσουµε επιχειρηµατίες και επενδυτές που δεν έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καθηµερινά. Οι κριτές που µας βαθµολόγησαν ασχολήθηκαν µαζί µας ουσιαστικά. Στη δική µας περίπτωση, που θέλουµε να κάνουµε scale-up, είναι χρήσιµο το feedback που µπορούµε να πάρουµε πάνω στο business plan µας».
«To χρηµατικό έπαθλο και το σύνολο των υπηρεσιών που δίνει ο διαγωνισµός και µετά το event είναι σηµαντικοί λόγοι. Όµως, το networking µε ανθρώπους που µπορούν να σου δώσουν την κατάλληλη ώθηση, όπως ο Jeff Hoffman, ο Νίκος Μπονάτσος και ο Χρήστος Τσόλκας της PMI, που στηρίζει µέσω της Παπαστράτος ενεργά τον διαγωνισµό, είναι κάτι ακόµα πιο σπουδαίο. Στη συγκεκριµένη περίοδο, αυτό το «πακέτο» ήταν πολύ δελεαστικό. Σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουµε τη δυνατότητα καλύτερης προβολής της υπηρεσίας µας» συµπληρώνει ο Χριστόφορος. «Στην Οwiwi µας αρέσει ο ανταγωνισµός. Θέλουµε να συµµετέχουµε και να κερδίζουµε» καταλήγει ο Ηλίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί