Δωρεάν προμήθεια στην πληρωμή φόρου εισοδήματος μέσω e- banking
- 31/07/2017, 09:56
- SHARE
Αντιμέτωποι με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος βρίσκονται περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι και έχουν κάθε κίνητρο να επιλέξουν ηλεκτρονικές πληρωμές.
Της Λίλυς Σπυροπούλου
Σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης, που σε μέσα επίπεδα, προσεγγίζει τα 500 ευρώ, αντιστοιχώντας σε κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ υποχρέωση για τον φόρο εισοδήματος.
Οι λύσεις που υπάρχουν για την εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου ποικίλλουν. Από την αναμονή στα γκισέ των τραπεζών, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, μέχρι τη χρήση πιστωτικών καρτών, μέσω του e- banking και γιατί όχι και του mobile banking.
Οι πιό “μυημένοι” στη χρήση των ηλεκτρονικών δικτύων έχουν κάθε κίνητρο να επιλέξουν ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς αυτή τη φορά και εν προκειμένω για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κόστους. Αντίθετα, με τα τη φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, όπου προβλέπεται προμήθεια, εν πολλοίς της τάξεως του 1,50 ευρώ (με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 70 ετών, ή με βαριά αναπηρία ή για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών κ.α), η εξόφληση μέσων εναλλακτικών δικτύων και χρήση πιστωτικών καρτών γίνεται με δωρεάν προμήθειες.
Το πλεονέκτημα της χρήσης πιστωτικών καρτών δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα πολλαπλών άτοκων δόσεων (έως και 12) και από τους 4 συστημικούς ομίλους ( Alpha Bank, Eurobank , Πειραιώς και Εθνική) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί παράλληλα και το σύστημα επιβράβευσης με τη συγκέντρωση πόντων για κάθε ευρώ ( συνήθως ένα ευρώ για κάθε έναν πόντο bonus της alpha bank, go for more της Εθνικής και yellow της Πειραιώς). Σημαντικό είναι να διευκρινισθεί ότι οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 άτοκες δόσεις την κάθε μία δόση από τις τρεις προβλεπόμενες του φόρου εισοδήματος, μεταφέροντας έτσι την τελική αποπληρωμή ως τον….Ιανουάριο του 2019 εφόσον το επιθυμήσουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που χρωστάει 1.000 ευρώ σύμφωνα με το εκκαθαριστικό της πρώτης δόσης μπορεί να την εξοφλήσει σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις , πληρώνοντας αντίστοιχα το ποσό των 167 ευρώ, 111 ευρώ και 83 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια των παραπάνω δόσεων. Αν δεν επιθυμεί άτοκες δόσεις μέ πιστωτικές κάρτες, πληρώνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις των 333 ευρώ το ποσό των 1.000 ευρώ , οι οποίες αν δεν γίνουν με πιστωτική κάρτα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, από σήμερα και συγκεκριμένα ( Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) ενώ αν εξοφληθούν με πιστωτική κάρτα, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις , αλλά χωρίς το σύστημα των άτοκων δόσεων, θα χρεωθούν στην κάρτα ένα μήνα αργότερα, δηλαδή τέλη Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι ο υπόχρεος θα διατηρήσει τη ρευστότητά του ή θα επιβαρυνθεί για τη δόση σε περίπου 45 ημέρες αν συνυπολογισθεί και η περίοδος από την έκδοση του λογαριασμού της κάρτας ως την τελική ημερομηνία πληρωμής της.
Υπενθυμίζεται ότι η Εφορία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης σε 12 δόσεις, αρκεί να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις και να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου που θα κάνει τη σχετική αίτηση. Ετσι, θα διαφανεί η πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, με βάση το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του φορολογουμένου να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.
Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
-Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη.
-Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.