Τι αναμένεται να δείξουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ
- 10/08/2017, 11:51
- SHARE
Τα βήματα που θα κολουθήσει η ΕΝΙ και τα σχέδια για νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή.
Από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ, θα καθορίσει η ιταλική ΕΝΙ τον επόμενο γεωτρητικό της στόχο στα τεμάχια 8, 6 και 3, στα οποία έχει πάρει άδεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΕΝΙ ετοιμάζεται ήδη για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μελέτη, το υπεράκτιο πρωτόκολλο και άδεια από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια της γεώτρησης.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του αρμόδιου κυπριακού Υπουργείου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη Μελέτη Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και Επιπτώσεων στην Υγεία, σε σχέση με τη διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι ένας από τους πιθανούς στόχους. Ανάλογες μελέτες θα ακολουθήσουν και για τα τεμάχια 3 και 6.
Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη για το τεμάχιο 8, η διερευνητική γεώτρηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στον στόχο «Eρατοσθένης Νότιο 1» για περίπου 36 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης, τοποθέτησης, ανόρυξης και εγκατάστασης της γεώτρησης και απεγκατάστασης του σκάφους γεωτρύπανου.
Οι διεργασίες της γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν από το σκάφος/γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο είναι ένα πλοίο-γεωτρύπανο για βαθιά νερά με δυναμικό σύστημα τοποθέτησης (DP3) και θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του και καινοτόμο στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο κύριος στόχος της διερευνητικής γεώτρησης είναι να αποφανθεί κατά πόσο οι προοπτικές που αναγνωρίστηκαν, κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας, περιλαμβάνουν υδρογονάνθρακες σε εμπορεύσιμες ποσότητες.