Πόσο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για μια πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας
- 11/08/2017, 13:42
- SHARE
Οι απειλές και οι πραγματικές ικανότητες της στρατιωτικής ισχύος του καθεστώτος.
Με τις εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξάνονται και την Πιονγκγιάνγκ να απειλεί να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στο Γκουάμ, που είναι αμερικανικό έδαφος, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό τεστ για τις στρατιωτικές ικανότητές τους, δήλωσαν ειδικοί στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ήδη τεταμένη κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, ενέκριναν ομόφωνα στις 5 Αυγούστου νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που μπορεί να μειώσουν τα ετήσια έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές κατά 1 δισεκ. δολάρια.
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας θα υποβάλει ένα σχέδιο για την εκτόξευση μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων προς το Γκουάμ στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού στα μέσα Αυγούστου, μετέδωσε χθες Πέμπτη το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ, διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του KPA, φέρεται να δήλωσε πως η Στρατηγική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) «εξετάζει σοβαρά το σχέδιο για ένα πλήγμα στο Γκουάμ μέσω ταυτόχρονης εκτόξευσης τεσσάρων μεσαίου βεληνεκούς στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων Hwasong-12». Σύμφωνα με τον Γκιόμ, οι Hwasong-12 θα «πετάξουν 3.356,7 χλμ. για 1,065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στο νερό σε απόσταση 30 με 40 χλμ. από το Γκουάμ».
Στρατιωτικοί ειδικοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας δήλωσαν στο Sputnik πως το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ για πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Γκουάμ θα είναι ένα σημαντικό τεστ στον πραγματικό κόσμο για τους πυραύλους της, εκτός από την κατάδειξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της.
«Θεωρητικά, οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας είναι ικανοί να πλήξουν στόχους τόσο μακρινούς όσο το Γκουάμ, με βάση τις τροχιές προηγούμενων πυραυλικών δοκιμών. Όμως δεν έχουν κάνει ποτέ δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφορες μεταβλητές. Αυτό τους δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσουν το βεληνεκές των πυραύλων τους στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε στο Sputnik ο Ζάο Τονγκ, υπότροφος του Προγράμματος του Κάρνεγκι για την Πυρηνική Πολιτική στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Κάρνεγκι-Τσίνγκουα στο Πεκίνο.