Kρίση ΗΠΑ – Β. Κορέας: Ο ‘μυστικός’ ρόλος της Σουηδίας και οι ιστορικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ
- 12/08/2017, 11:03
- SHARE
Ποιος ο ρόλος του σκανδιναβικού κράτους, του μοναδικού της Δύσης που έχει επαφές με το καθεστώς της Β. Κορέας την τελευταία 50ετία.
Ανθή Κουτσουμπού
Καθοριστικό ρόλο στην πυρηνική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να παίξει η Σουηδία, η οποία έχει μακρόχρονες σχέσεις με την κομμουνιστική χώρα. Το σκανδιναβικό κράτος είναι το μοναδικό της Δύσης που έχει επαφές την τελευταία 50ετία με το καθεστώς της Β. Κορέας και μάλιστα έχει παρέμβει αρκετές φορές για την επίλυση διάφορων θεμάτων.
Ο Ουλβ Χάνσεν, βοηθός έρευνας και συνεργάτης του σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων δήλωσε ότι δεν είναι απίθανο η χώρα να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ στην παρούσα κρίση.
“Η Σουηδία το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικά σε σχέση με φυλακισμένους Αμερικανούς. Το να δρας ως μεσολαβητής μεταξύ δύο κρατών που βρίσκονται στο χείλος του πολέμου, είναι πολύ απαιτητικό καθήκον, αλλά η Σουηδία έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όχι μόνο της Ουάσινγκτον αλλά της Πιονγιάνγκ”, επεσήμανε.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Β. Κορέα, με επακόλουθο οι επιλογές για τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα, να είναι περιορισμένες.
Ιστορικές σχέσεις
Ο ρόλος της Σουηδίας στην απελευθέρωση ενός Καναδού ιερέα τον τρέχοντα μήνα και ενός Αμερικανού φοιτητή πριν μήνες, αντικατοπτρίζει τις ιστορικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και οι οποίες χρονολογούνται περίπου μισό αιώνα πίσω, στο τέλος του κορεατικού πολέμου.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν τεχνικά να είναι σε πόλεμο και η Σουηδία είναι μέλος της Επιτροπής Εποπτείας των Ουδέτερων Κρατών, η οποία ιδρύθηκε για την επιβλέπει την ανακωχή, να διενεργεί επιθεωρήσεις, να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις και να προωθεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ η Πιονγιάνγκ παραμένει δύσπιστη προς τη Δύση, η ουδέτερη στάση της Σουηδίας την έχει βοηθήσει να διαδραματίσει ρόλο ως “έντιμος μεσίτης” με την Νότια Κορέα.
Η Σουηδία ήταν το πρώτο δυτικό ευρωπαϊκό κράτος που απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα το 1973 και το πρώτο που ίδρυσε πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ το 1975.
Στο πέρασμα του χρόνου, η Σουηδία εμφανίστηκε επικριτική για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και αποτέλεσε σημαντικό “παίκτη” στο μη εναρμονισμένο κίνημα, κερδίζοντας αξιοπιστία ως ανεξάρτητη παρουσία στη διεθνή σκηνή.
Όλα αυτά πάντως, ενώ ακόμα δεν έχουν πληρωθεί από την Β. Κορέα τα εκατοντάδες αυτοκίνητα Volvo, που εξήγαγε στην ασιατική χώρα τη δεκαετία του ’70 και τα οποία συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της.
Διάλογος και αλληλεπιδράσεις
Η Σουηδία δίνει μεγάλα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Β. Κορέα, διοχετεύοντας τα χρήματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανισμών.
Η Στοκχόλμη έχει, επίσης, φιλοξενήσει και υποστηρίξει συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων ΗΠΑ και Β. Κορέας. Σε αυτές δεν έχουν συμμετάσχει στελέχη των κυβερνήσεων των δύο χωρών αλά ακαδημαϊκοί, υφιστάμενοι και πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μετά την προ ημερών απελευθέρωση του Καναδού ιερέα, η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Γουόλστρομ δήλωσε: “Η παρουσία μας στη Β. Κορέα μας δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουμε διάλογο και να έχουμε αλληλεπίδραση. Αντιμετωπίζουμε τον ρόλο αυτό πολύ σοβαρά”.
Διπλωμάτης ανέφερε ότι η σχέση Σουηδίας-Β. Κορέας ήταν ως επί το πλείστον προξενική, χωρίς να στοχεύει σε τρόπους επίλυσης της πυρηνικής κρίσης. Μια πηγή, ωστόσο, με γνώση του θέματος, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται κάποιον που μπορεί να ασχοληθεί με προξενικά θέματα και η Σουηδία είναι σε θέση να το κάνει αυτό με τη συναίνεση της Β. Κορέας.
“Γενικά οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ αυστηροί. Δεν μπορείς να πηγαίνεις και να παίρνεις ό,τι θέλεις. Δεν μπορείς να απαιτείς”, ανέφερε η πηγή και πρόσθεσε: “Η Σουηδία μπόρεσε να μοιραστεί πληροφορίες με τους κυριότερους παράγοντες στην περιοχή και το κάνει ακόμα. Έχουμε ενεργήσει κυρίως ως πηγή πληροφοριών και διασφαλίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στους σημαντικότερους παράγοντες”.
Προ το παρόν, η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ διατηρούν επαφές μέσω των αποστολών τους στα Ηνωμένα Έθνη, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο και των συναντήσεων αξιωματικών του στρατού στο Panmunjom, όπου υπεγράφη η εκεχειρία του κορεατικού πολέμου.
Πηγή: news247.gr