Το bitcoin στα 4.000 δολάρια – Τρεις λόγοι για να αγοράσετε και τρείς λόγοι για να μείνετε μακριά
- 13/08/2017, 16:35
- SHARE
Ευκαιρία ή παγίδα;
Το bitcoin είχε και στο παρελθόν φάσεις ανόδου, αλλά τίποτα που να θυμίζει την κατάσταση της προηγούμενης εβδομάδας. To ψηφιακό νόμισμα σημείωσε ιστορικό υψηλό την Κυριακή με την αξία του να ξεπερνά τα 4.000 δολάρια από 3.700 δολάρια που ήταν το Σάββατο.
Ειδικότερα, το κρυπτονόμισμα άγγιξε τα 4.224 δολάρια. Η άνοδός του είναι αξιοσημείωτη καθώς το ορόσημο των 3.000 δολαρίων το ξεπέρασε στις αρχές του Αυγούστου.
Πλέον, κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι το πράγμα μπορεί να ανέβει κι άλλο. Σύμφωνα με το Quartz, ένας αναλυτής της Standpoint Research όρισε ως τιμή-στόχο τα 5.000 δολάρια μέχρι το 2018.
Έτσι, γεννιέται το ερώτημα κατά πόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές θα ήταν καλό να διοχετεύσουν ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους στην αγορά bitcoin. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα ολόκληρο bitcoin – εφόσον είναι ψηφιακό, μπορείς να πάρεις ένα μέρος του, μόνο.
3 λόγοι για να αγοράσεις bitcoin
Βασικοί επενδυτές και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αρχίζουν να το παίρνουν στα σοβαρά.
Από τότε που δημιουργήθηκε το 2008, αυτοί που έδωσαν τη μεγάλη ώθηση στο bitcoin ήταν οι κομπιουτεράδες και οι ελευθεριακοί. Το τελευταίο διάστημα, όμως, πληθαίνουν οι mainstream επενδυτές και επιχειρηματίες που βλέπουν το bitcoin – και άλλα ψηφιακά νομίσματα – σαν μια νέα, σοβαρή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Το 2017, γνωστά ονόματα όπως οι Andreessen Horowitz και Sequoia Capital στοιχημάτισαν σε hedge funds που επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε funds ψηφιακών νομισμάτων. Και η χρηματοπιστωτική υποδομή για την υποστήριξη bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων ωριμάζει ταχύτατα.
Υπάρχει περιορισμένη ποσότητα bitcoin
Ένας λόγος για να αγοράσεις biotin είναι ότι θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin στον κόσμο – και τα περισσότερα είναι ήδη εδώ. Όπως ξέρουν όσοι παρακολουθούν το bitcoin τώρα, ο αριθμός των νομισμάτων που δημιουργούνται από τη διαδικασία εξόρυξης μειώνεται στο μισό κάθε λίγα χρόνια. Σήμερα, σχεδόν το 80% του συνόλου των νομισμάτων έχει ήδη παραχθεί, και δεν θα υπάρξουν νέα νομίσματα μετά το 2040. Το γεγονός αυτό ίσως συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση, ιδιαίτερα εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αγοράζουν τα bitcoin ως αποθέματα ξένου συναλλάγματος.
Κάποιοι θεωρούν το bitcoin τον νέο χρυσό
Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κατέχουν το πολύτιμο μέταλλο επειδή είναι περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία δεν ελέγχεται από τις κυβερνήσεις. Ακόμα κι αν μια χώρα πληγεί από πόλεμο ή η κεντρική της τράπεζα τυπώσει πολύ χρήμα, η αξία του χρυσού (σε αντίθεση με το εθνικό νόμισμα) θα παραμείνει. Το bitcoin έχει κάποιες από τις ιδιότητες του χρυσού. Υπάρχει σ’ ένα αποκεντρωμένο σύστημα υπολογιστών που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για να το υποτιμήσει.
Δεν υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο κάποιος θα επιλέξει να αγοράσει bitcoin περισσότερο από το να αγοράσει χρυσό. Αλλά ένας αναλυτής που παραθέτει το Quartz προβλέπει ότι όσοι τώρα μαζεύουν χρυσό θα στραφούν στο bitcoin, που σημαίνει ότι θα διοχετευθεί χρήμα στο ψηφιακό νόμισμα.
3 λόγοι για να μην αγοράσεις bitcoin
Οι βασικοί χρήστες του bitcoin είναι εγκληματίες και άτομα του περιθωρίου
Εδώ και χρόνια, καταστήματα όπως τα Overstock και τα Subway δέχονται το bitcoin ως μέσο πληρωμής μαζί με ρευστό και πιστωτικές κάρτες. Όμως, φαίνεται ότι το bitcoin δεν θα μπορέσει σύντομα να αντικαταστήσει το χρήμα. Η αλήθεια είναι ότι το bitcoin είναι εξαιρετικά αργό συγκριτικά με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, και τα τέλη συναλλαγών αυξάνονται. Σήμερα, μπορείς να πληρώσεις μια χρέωση και να περιμένεις δέκα λεπτά για την ολοκλήρωση της συναλλαγής σε bitcoin – ή αλλιώς να δώσεις την πιστωτική κάρτα σου για να πληρώσεις αμέσως και να ανταμειφθείς, κιόλας, γι’ αυτό.
Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, η βασική χρήση του bitcoin παραμένει αυτή που ήταν πάντα: μέσο πληρωμής για ναρκωτικά ή εκβιασμούς στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι εγκληματίες που εξαπέλυσαν το κύμα επιθέσεων ransomware γνωστού και ως WannaCry ζήτησαν να πληρωθούν σε bitcoin. Ο μέσος καταναλωτής δεν το χρησιμοποιεί ως μέθοδο πληρωμής. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύτιμο ως επένδυση, αλλά ότι στον πραγματικό κόσμο είναι λιγότερο χρήσιμο κι απ’ τον χρυσό.
Το bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθές
Στη δεκαετή ιστορία του, το bitcoin έχει γνωρίσει τρομερά κραχ. Το 2014, για παράδειγμα, το νόμισμα ξεπέρασε τα 1.100 δολάρια και λίγους μήνες μετά υποχώρησε στα 700 δολάρια, προτού μειωθεί ακόμα περισσότερο στα 200 δολάρια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που αυτό δεν θα μπορούσε να ξανασυμβεί.
Και όσο κι αν …τρέχουν τα σάλια των επενδυτών με το bitcoin στα 5.000 δολάρια, καλό είναι να γνωρίζετε ότι εξίσου εύκολα μπορεί να βρεθεί στα 2.000 δολάρια, ή και χαμηλότερα φέτος. Και το ίδιο – κι ακόμα περισσότερο – ισχύει για πολλά άλλα εναλλακτικά νομίσματα.
Το bitcoin υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Αυτό μπορεί να φαντάζει πασιφανές, αλλά ας το ξαναπούμε: ως μορφή χρήματος, το bitcoin ίσως είναι το πιο άυλο πράγμα στην ιστορία. Δεν είναι επιταγή, ούτε χαρτονόμισμα, ούτε καν χρεόγραφο. Το ψηφιακό νόμισμα είναι απλώς ένα κομμάτι κώδικα στο διαδίκτυο (ή σε ειδικά ψηφιακά θησαυροφυλάκια ώστε να μην παραβιάζεται από χάκερ), και δεν υπάρχει καμία χώρα ή εταιρεία για να το εξαργυρώσεις.