Βάσεις 2017: Οι ιδιαιτερότητες στο φετινό χάρτη
- 24/08/2017, 18:28
- SHARE
Πώς διαμορφώνεται ο φετινός χάρτης στις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό Πεδίο.
της Μίκας Κοντορούση
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύονται οι βάσεις 2017 για το σύνολο των 105.000 υποψηφίων, καθώς ο αριθμός εισακτέων, οι επιδόσεις και οι αντίστοιχες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό διαμόρφωσαν ένα “χάρτη” με ιδιαιτερότητες και πολλές εκπλήξεις. Η άνοδος στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων σε σχέση με τις σχολές των κεντρικών (π.χ. Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση σε σχέση με την Αθήνα), αλλά και η ανιούσα στις βάσεις πολλών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε σχέση με την εμφανή πτώση τμημάτων “αίγλης” σε πληθώρα ΑΕΙ, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στα φετινά αποτελέσματα σημειώνεται επίσης “βουτιά” σε Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στροφή των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά, υπερδιαπλασιασμός της ζήτησης και άρα, θεαματική άνοδος στο σύνολο των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, άνοδος στα μόρια εισαγωγής σε τμήματα Χημείας ανά την Ελλάδα (οι υποψήφιοι φέτος εισάγονται εκεί από δύο διαφορετικά Πεδία), διατήρηση της αίγλης των τμημάτων Πληροφορικής, αλλά και Στατιστικής, αλλά και δραματική πτώση σε τμήματα του ΟΠΑ όπως εκείνα της Οικονομικής Επιστήμης, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και το τμήμα Μάρκετινγκ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ενώ πριν από δύο χρόνια, οι υποψήφιοι σπούδαζαν εκεί με μέσο όρο 16 ή και 17, οι βάσεις εισαγωγής φέτος, διαμορφώνονται στο 14 και 15.
Την ίδια στιγμή, μόλις δύο σχολές κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.
Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια, στη Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια, ενώ και η Γεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 7.157 μόρια, αν και ελαφρώς αυξημένη από το 2016 (από 5.941 μόρια). Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά, η συνάρτηση υπερπληθώρα υποψηφίων (κοντά 30.000 υποψήφιοι, αυξημένοι κατά 3.000 από το 2016) για πολύ λίγες θέσεις, αλλά και οι επιδόσεις όσων επέλεξαν το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών που δεν απείχαν πολύ από εκείνες του 2016, δεν έδωσαν σημαντικές μεταβολές στις Ανθρωπιστικές σχολές. Χαρακτηριστικά, η Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε άνοδο κατά 15 μόρια, ενώ στην Αθήνα η βαση έπεσε κατά 30 μόρια, αγγίζοντας τα 18.199 μόρια. Τα περισσότερα θεωρητικά τμήματα του εν λόγω Πεδίου σημείωσαν άνοδο ιδίως στο ΑΠΘ, ενώ για παράδειγμα η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 101 μόρια (17.826 μόρια).
Σημαντική είναι η πτώση που καταγράφεται σε Πολυτεχνικά τμήματα (κατά περιπτώσεις, πάνω από 500 μόρια), Φυσικές (περίπου 300 μόρια σε Αθήνα) και Μαθηματικές σχολές (πάνω από 550 μόρια η πτώση), ενώ άνοδο στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρουσιάζουν τα τμήματα Χημείας έως και 970 μόρια. Η εξήγηση οφείλεται στο γεγονός, ότι φέτος για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι μπόρεσαν να εισαχθούν στα τμήματα αυτά από δύο Πεδία (2ο και 3ο) και όχι από ένα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Μικρές μεταβολές και με αναλλοίωτη την αίγλη των Ιατρικών σχολών, η φετινή εικόνα για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο και τις Επιστήμες Υγείας. Η σταθερότητα στις βάσεις οφείλεται και στην οριακή μείωση των φετινών εισακτέων.
Εκτόξευση στις βάσεις παρατηρείται στα τμήματα που ανήκουν στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Παιδαγωγικών σχολών. Και τούτο διότι, πρώτον, φέτος η ζήτηση υπερδιπλαστιάστηκε, ενώ τα Παιδαγωγικά φέτος συγκεντρώνουν υποψηφίους και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (ειδικό μάθημα Μαθηματικά για τη Θεωρητική και Ιστορία για Θετική και Οικονομική Κατεύθυνση). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκπαίδευση στην Προσχολική ηλικία του ΕΚΠΑ που παρουσιάζει άνοδο κατά 875 μόρια ενώ το τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Βόλο “έπιασε κόκκινο” με περίπου 1.300 αύξηση. Την ίδια στιγμή, η Προσχολική Αγωγή στο Βόλο αυξήθηκε κατά 1.420 μόρια, ενώ στο Ρέθυμνο τα 1.480 μόρια επιπλέον. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μόλις 1 στους 2 υποψηφίους θα καταφέρουν να μπουν στο τμήμα ή τη σχολή της επιλογής τους στο 4ο Πεδίο.
Αλώβητες από το “γκρέμισμα” των βάσεων στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, παρέμειναν οι σχολές Πληροφορικής, λόγω της αυξημένης ζήτησης, αλλά και οι σχολές Στατιστικών Επιστημών που υποδέχτηκαν υποψήφιους από δύο Πεδία φέτος για πρώτη φορά. Κατά τα άλλα, η μείωση στα τμήματα κύρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε κατά περίπτωση και τα 1.200 μόρια, όπως αυτό της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Πτώση λόγω του ότι το 85% περίπου των υποψηφίων φέτος, έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σημειώνεται και στο τμήμα Μάρκετινγκ, με τη βάση να είναι μειωμένη φέτος κατά 908 μόρια.
Πιο ειδικά:
Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθηνών υπήρξε μείωση των μορίων κατά 80 στα 19.143 από 19.063 το 2016. Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης,, η βάση ανέβηκε κατά 82 μόρια από 18.964 που ήταν το 2016 σε 19.046 το 2017.
Αύξηση 60 μορίων σε σχέση με πέρυσι είχε και η Οδοντιατρική Αθήνας. Επίσης, στη Νομική Αθήνας υπήρξε πτώση κατά 30 μόρια από 18.229 το 2016 σε 18.199 το 2017. Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα μόρια υποχώρησαν κατά 212 σε 18.416 το 2017 από 18.628 το 2016
Στα 15 μόρια επιπλέον, το τμήμα Υπολογιστών Αθήνας, ενώ 212 κάτω είναι τα μόρια στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά στους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας, η πτώση αγγίζει τα 409 μόρια, ενώ πτώση έχει το τμήμα Θεσσαλονίκης.
Εντυπωσιακή άνοδο έχει τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Αθήνας στο Πάντειο, με άνοδο 2.168 μορίων.
Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι με άνοδο 5.483 μόρια άνοδο.
Πτώση έχει και το τμήμα Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι Κοζάνης είχαν πτώση 446 μορίων.
Σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές σχολές σημειώθηκε πτώση στη σχολή Ευελπίδων, θεαματική πτώση στη σχολή Ικάρων, πτώση σημειώθηκε και στη σχολή Αστυφυλάκων κατά 659 μόρια, καθώς και στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Μικρή πτώση σημειώθηκε στο Οδοντιατρικο ΣΑΣΣ κατά 24 μόρια με βάση στα 18.968 μόρια και θεαματική πτώση στο Οικονομικό ΣΑΣΣ.
Άνοδος κατά 217 μόρια σημειώθηκε στη σχολή Αστυνομίας και Πυροσβεστών.
Το μήνυμα Γαβρόγλου:
“Καλή επιτυχία στα παιδιά μας και να θυμούνται όσα έμαθαν στο σχολείο”, ευχήθηκε ο υπουργός Παιδείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.
Στο ερώτημα για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Γαβρογλου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
Υπογράμμισε ακόμη πως “αυτή τη στιγμή με το υπάρχον σύστημα μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνουν να περνούν στις 5 πρώτες σχολές της προτίμησης του, ενώ το 18% περνά με βαθμολογία κάτω από τη βάση”.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στο Πρακτορείο, “πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικού χαρακτήρα”.
Πηγή: news247.gr