Αυτές είναι οι έξυπνες πόλεις που ζουν ήδη στο μέλλον
- 30/08/2017, 15:03
- SHARE
Δείτε ποιες περιοχές του κόσμου ζουν ήδη στο μέλλον.
Εάν γνωρίζετε πού να κοιτάξετε, μπορείτε να ταξιδέψετε στο μέλλον σήμερα.
Στο παρελθόν, οι επιχειρήσεις συνήθιζαν να κρύβουν τα ευρύματά τους στα εργαστήρια, όμως στις μέρες μας οι νεότερες τεχνολογίες, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τα drone πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν και να τελειοποιηθούν στον πραγματικό κόσμο πριν εισαχθούν στη ζωή μας.
Μάλιστα, υπάρχουν πόλεις σε όλον τον κόσμο που φιλοξενούν ορισμένες έξυπνες και καινοτόμες ιδέες, δίνοντας στους κατοίκους την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει μέρος της σύγχρονης κουλτούρας τα επόμενα χρόνια.
Δείτε παρακάτω ποιες πόλεις του κόσμου ζουν ήδη στο μέλλον:
Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ
Το Πίτσμπουργκ είναι μια πόλη γνωστή για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, η οποία έχει γίνει εστία έρευνας αυτόνομων οχημάτων. Η Uber, η Ford και η Aurora διαθέτουν ήδη τοπικά γραφεία, ενώ άλλες αυτοδυνάμεις εταιρείες σκέφτονται να μετακομίσουν στην πόλη, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Το Πίτσμπουργκ επιπλέον φιλοξενεί το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, όπου η πρωτοποριακή εργασία για αυτόνομα οχήματα έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι επίσης ένας μακροπρόθεσμος ηγέτης στον τομέα της μηχανικής και της ρομποτικής.
Ρέικιαβικ, Ιρλανδία
Το Ρέικιαβικ φιλοξενεί ένα νέο πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα παράδοσης με drone – ενώ είναι ένα από τα μοναδικά μέρη του πλανήτη, όπου ένα άτομο μπορεί να παραλάβει μία παραγγελία μέσω ενός drone.
Μόσχα, Ρωσία
Η πρωτεύουσα της Ρωσίας έχει ένα δίκτυο 146.000 κάμερων για να παρακολουθεί τους δρόμους της πόλης, τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις. Οι κάμερες χρησιμοποιούνται για να επαληθεύσουν ότι έχουν συλλεγεί τα απορρίμματα, για την καταστολή της ταχύτητας και για την παρακολούθηση της απομάκρυνσης του χιονιού.
Σικάγο, ΗΠΑ
Το Σικάγο βρίσκεται πιο κοντά στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει αισθητήρες για τον εντοπισμό των συνθηκών κυκλοφορίας. Μάλιστα, με το έργο Array of Things έχει στόχο να παρακολουθεί τις συνθήκες ποιότητας και κυκλοφορίας σε κάθε γωνιά της πόλης με την τοποθέτηση αισθητήρων πάνω από πολλές διασταυρώσεις.
Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Η Silicon Valley είναι η αρχή της ψηφιακής επανάστασης, καθιστώντας το Σαν Φρανσίσκο μία πόλη του μέλλοντος. Περπατήστε στην πόλη και σίγουρα θα συναντήσετε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τροχοφόρα ρομπότ που παραδίδουν παραγγελίες σε πελάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή δεν ήταν πάντα μια εστία τεχνολογίας, ωστόσο, οι δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ βοήθησαν την αμερικανική πόλη να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κόμβο τον 20ό αιώνα.
Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου, όπου οι κάτοικοι μπορούν ήδη να καλέσουν αυτόνομα ταξί προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους – φυσικά με την παρουσία ενός οδηγού για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των επιβατών.
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών φιλοξενούνται ρομποτάκια έξι τροχών που κυλούν κατά μήκος των πεζοδρομίων για να παραδώσουν τρόφιμα. Σε συνεργασία με την Starship Technologies και την υπηρεσία παράδοσης Postmates, τα ρομπότ φτάνουν στα κατώφλια με παραγγελθέντα γεύματα. Αν και ο στόχος είναι τα ρομπότ να είναι πλήρως αυτόνομα, ελέγχονται από ανθρώπους που τους παρακολουθούν σε κοντινή απόσταση. Η δοκιμή αυτή βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, αλλά υπάρχουν σχέδια για ενδεχόμενη επέκταση.
Σιάτλ, ΗΠΑ
Οι κάτοικοι του Σιάτλ είναι συνήθως και οι πρώτοι σε όλον τον κόσμο που δοκιμάζουν τα προϊόντα-πειράματα της Amazon. Για παράδειγμα, με το AmazonFresh Pickup, οι άνθρωποι μπορούν να παραγγείλουν online τα ψώνια τους και αργότερα να τα παραλάβουν με το αυτοκίνητό τους, χωρίς όμως να κατέβουν από το όχημα.
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η αστυνομία του Ντουμπάι έχει έναν ασυνήθιστο εργαζόμενο: Ένα ρομπότ. Το πρόσωπό του είναι ανθρώπινο σε εμφάνιση, ενώ αντί για μάτια διαθέτει δυο μικρές κάμερες. Επιπλέον, φοράει αστυνομικό καπέλο στο κεφάλι και έχει δύο χέρια. Τι ακριβώς κάνει: Διαθέτει μια οθόνη αφής στο στήθος του επιτρέποντας στους πεζούς να αναφέρουν κάποιο έγκλημα στην περιοχή ή να πληρώσουν εισιτήρια κυκλοφορίας. Η αστυνομία ελπίζει ότι το 25% των αξιωματικών της θα είναι Robocops μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι το ρομπότ δεν φέρει όπλο ούτε προχωρά σε συλλήψεις.
Όσλο, Νορβηγία
Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι ηγέτης στην καινοτομία των μεταφορών, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο έχει ήδη εξαλείψει σχεδόν όλους τους χώρους στάθμευσης στο δρόμο στο κέντρο της πόλης και η μεταφορά ποδηλάτων ακμάζει. Μάλιστα, έως το 2018, έχει στόχο να μετατρέψει διάφορους δρόμους σε πεζόδρομους, επιτρέποντας μόνο περιορισμένη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων. Η πόλη δήλωσε ότι θα μπορούσε επίσης να εισάγει αυστηρότερους κανονισμούς το 2019 που θα απαγορεύουν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της.