«Φρένο» στις εταιρείες τύπου Uber
- 07/09/2017, 12:15
- SHARE
Τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις μεταφορικές εταιρείες.
Προκόπης Αγγελόπουλος
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου από το υπουργικό συμβούλιο και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κατατίθεται για ψήφιση μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη.
Στόχος του η ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας εταιρειών που προσφέρουν μεταφορικό έργο στην Ελλάδα, με ιδιώτες οδηγούς και αυτοκίνητα, μέσω ψηφιακής εφαρμογής για smartphones, πολλές φορές χωρίς καν να φορολογούνται στη χώρα μας.
Πρόκειται για μία πραγματικότητα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και επεισόδια, από την πλευρά των επαγγελματιών ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, ενώ απασχολεί και άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς συγκεκριμένες εταιρείες λειτουργούν σε 77 χώρες και σε πάνω από 500 πόλεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών θα μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρείες και μόνο με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί). Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε σύναψη συμβάσεων με οδηγούς. Συγκεκριμένα, θα υποχρεούνται να υπογράψουν τριετή συμβόλαια που θα κατοχυρώνουν μια σταθερή σχέση εργασίας μεταξύ της εταιρείας και τους οδηγούς.
Επίσης, θα προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα και για τις εταιρείες και για τους οδηγούς Ι.Χ. Αλλά, ακόμη και τους πελάτες που χρησιμοποιούν τέτοια μη αδειοδοτημένα οχήματα. Την πρώτη φορά που θα συλληφθεί μια εταιρεία να παρέχει μεταφορικό έργο με ι.χ. Αυτοκίνητο, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, αλλά με πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ θα επιβαρύνεται και ο πελάτης. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ και την τρίτη φορά οι διαδικτυακοί πάροχοι θα μπλοκάρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνει και αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των ταξί που είχαν ψηφιστεί επί υπουργείας Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα δεν θα ισχύει η δυνατότητα να κατέχει κάποιος μέχρι και το 5% των αδειών σε μια περιοχή. Ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του μέχρι και 14 άδειες, αριθμός που καλύπτει τη σημερινή πραγματικότητα (Ο μεγαλύτερος από τους ιδιοκτήτες ταξί, σήμερα, κατέχει 14 άδειες). Επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας των οχημάτων από τα 18 στα 22 χρόνια.
Πηγή: news247.gr