Η συζήτηση περί φούσκας της τεχνολογίας είναι νεκρή
- 08/09/2017, 13:15
- SHARE
Τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνολογικές startup έχουν αλλάξει.
της Έριν Γκρίφιθ
Όταν ξεκινήσαμε στο Fortune τη σχετική κουβέντα στα τέλη του 2015, η τεχνολογική έκρηξη έμοιαζε σαν να κινδύνευε να φτάσει απότομα στο τέλος της.
Αμοιβαία κεφάλαια και θεσμικοί επενδυτές είχαν δημιουργήσει την αποκαλούμενη «Εποχή των Μονόκερων», ρίχνοντας χρήμα σε μεγάλες ιδιωτικές startup με μεγάλες αποτιμήσεις.
Ξαφνικά, οι επενδυτές κήρυξαν υποχώρηση, έχοντας πληγεί από κάποια λάθος στοιχήματα. Και ο κλάδος άρχισε να χαρακτηρίζεται από χαμένους στόχους εσόδων, έλλειψη ρευστού και αποτυχημένες εξαγορές.
Έτσι, έπαψε να τίθεται πλέον το ερώτημα που συζητούσαν για χρόνια οι επενδυτές: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεχνολογική φούσκα;». Καμία φούσκα δεν είχε σκάσει, αλλά και τίποτα δεν παρέπεμπε πλέον σε φούσκα.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, το ερώτημα περί τεχνολογικής φούσκας είναι πλέον άνευ νοήματος. Τα ζητήματα που συζητιούνται είναι άλλα. Μια τοξική κουλτούρα σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης έχει βρεθεί στο επίκεντρο χάρη σε άτομα που τόλμησαν να βγουν και να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα. Περιπτώσεις ύποπτης συμπεριφοράς από startup έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση της κυρίαρχης φιλοσοφίας ‘fake it till you make it’ («υποκρίσου μέχρι να τα καταφέρεις»). Η Uber – η νεοφυής επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αποτίμηση στον κόσμο – συνεχίζει να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα δυσλειτουργίας, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο, οι συνιδρυτές και οι επενδυτές ρίχνουν εκατέρωθεν τα βέλη και εκτίθενται στον τύπο.
Το 2017 είναι η χρονιά όπου ο κλάδος των startup αρχίζει και βλέπει τις πραγματικές συνέπειες από την ανάδειξη της ανάπτυξης σε προτεραιότητα με οποιοδήποτε κόστος.
Δεν σημαίνει βεβαίως ότι καθεμιά startup λειτουργεί αντιδεοντολογικά ή έχει υπερβολική αποτίμηση ή είναι τοξική και δυσλειτουργική. Αλλά τα success stories του κλάδου επισκιάζονται πλέον από μεγάλα ζητήματα που καθιστούν το ερώτημα του εάν είμαστε σε φούσκα εντελώς μυωπικό.
Τα κυρίαρχα ερωτήματα που τίθενται πλέον αφορούν θέματα όπως: Μήπως οι πλατφόρμες τεχνολογίας ευθύνονται για τη διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης; Μήπως είναι υπερβολικά μεγάλη η ισχύς εταιρειών όπως η Facebook, η Apple, η Alphabet και η Amazon; Θα εξαφανιστούν οι θέσεις εργασίας λόγω της τεχνολογίας;
Πριν από μερικά χρόνια, αναρωτιόμασταν κατά πόσο το πάρτι της τεχνολογίας έφτανε στο τέλος του. Πλέον, αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι διοργανωτές του πάρτι είναι θεμελιωδώς μισάνθρωποι.
Ποτέ δεν αμφέβαλλε ο κόσμος τόσο πολύ για τις startup και τον κλάδο της τεχνολογίας όσο σήμερα. Και η τεχνολογική κοινότητα καλό θα ήταν να μην αντιληφθεί την τάση αυτή ως επίθεση εναντίον της. Αυτό που καλείται να κάνει είναι να μετατρέψει τα προβλήματα σε ευκαιρίες, και να προσπαθήσει στην πράξη και όχι στα λόγια να κάνει τον κόσμο καλύτερο.
Πηγή: Fortune.com