Ρεκόρ και φέτος για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας: Αναμένεται στα 285 δισ. δολάρια
- 10/09/2017, 16:47
- SHARE
Το πλεόνασμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 190 δισ. δολάρια και της Ιαπωνίας στα 170 δισ. δολάρια.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα παραμείνει το υψηλότερο στον κόσμο και φέτος, με δεύτερο εκείνο της Κίνας. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo που εκτιμά πως φέτος το πλεόνασμα θα φτάσει στα 285 δισ. δολάρια, με το πλεόνασμα της Κίνας στα 190 δισ. δολάρια και της Ιαπωνίας στα 170 δισ. δολάρια. Θα είναι, έτσι, ελαφρώς μικρότερο από εκείνο του 2016 και θα αντιπροσωπεύει το 7,9% του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ το περασμένο έτος έφτανε στο 8,3% του ΑΕΠ. Αιτία της ελαφράς μείωσης δεν είναι άλλη από το αυξημένο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οπως, πάντως, επισημαίνει το Ifo, παρά την ελαφρά μείωσή του, το πλεόνασμα της Γερμανίας θα παραβεί και φέτος το όριο του 6% του ΑΕΠ που έχει θέσει η Κομισιόν. Πρόκειται για το ακανθώδες θέμα που έχει επανειλημμένως θίξει το ΔΝΤ όπως και η Κομισιόν, που επί χρόνια καλούν το Βερολίνο να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και να αυξήσει τις εισαγωγές για να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη και να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Ifo, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως το πλεόνασμα της Γερμανίας στις συναλλαγές της με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τα τελευταία 10 χρόνια. Ανήλθε περίπου στο 2% του γερμανικού ΑΕΠ το περασμένο έτος από το 4% στο οποίο ανερχόταν το 2015. Ο ίδιος προσέθεσε πως το Βερολίνο έχει λάβει πολλά μέτρα για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να περιορίσει το πλεόνασμα, όπως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η επιβολή κατώτατου μισθού το 2015 και η περαιτέρω αύξησή του που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα.
Εξάλλου, την Παρασκευή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία, που φέρουν τις εισαγωγές στη Γερμανία να έχουν αυξηθεί τον Ιούλιο περισσότερο από τις εξαγωγές: οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% ενώ τον ίδιο μήνα η αύξηση των εξαγωγών ήταν μόλις 0,2%. Ετσι το εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας περιορίστηκε στα 19,5 δισ. ευρώ από τα 21,2 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης του ευρώ που αναμένεται να πλήξει τις γερμανικές εξαγωγές, και δευτερευόντως εξαιτίας των σκανδάλων στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Πρόκειται για ελαφρά επιδείνωση του κλίματος καθώς εξακολουθεί να επικρατεί αισιοδοξία πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα συνεχισθεί παρά το σκάνδαλο των ρύπων, διότι στηρίζεται από την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση υπήρξε κύριος μοχλός της ανάπτυξης στη χώρα, καθώς αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη των Γερμανών εν μέσω ιστορικού ρεκόρ απασχόλησης, αυξημένων μισθών και χαμηλών επιτοκίων.