Ασκήσεις επικοινωνίας στο Μαξίμου
- 15/09/2017, 09:36
- SHARE
Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει να μην "θολώσει" το αφήγημα πως η χώρα "πέρασε τον κάβο".
Γιώργος Μελιγγώνης
Την ανάγκη να σταματήσουν κυβερνητικά στελέχη τα “φάλτσα” που προκαλούν σύγχυση και αρνητική δημοσιότητα για την κυβέρνηση υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα δεν ήταν και η… καλύτερη για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας, ενώ χθες το “φάλτσο” του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος εμφανίστηκε να κάνει “λογοπαίγνια” -κατά δήλωσή του- την ώρα που είχε “μαυρίσει” ο Σαρωνικός, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Κυνηγώντας τις επενδύσεις
Οι πρώτες “σκιές”, άλλωστε, είχαν εμφανιστεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα με αφορμή την “εκβιαστική” -όπως την χαρακτηρίζουν- κίνηση της εταιρείας Eldorado να απειλήσει με “πάγωμα” της επένδυσής της, πριν καν περάσουν 24 ώρες από τη νέα ατζέντα περί επενδύσεων, που είχε απλώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και είχε ενισχύσει η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε να “απομονώσει” την υπόθεση της Eldorado, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη τήρησης όλων των περιβαλλοντικών όρων και κανόνων, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας εμφανιζόταν να στέλνει την εταιρεία… “στα τσακίδια”.
Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια συγκυρία επέλεξε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να επιτεθεί στην Fraport, που διαχειρίζεται, πλέον τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν. Παράλληλα, όσο κι αν το Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί -όπως λένε αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- προκειμένου να “ξεμπλοκάρει” η επένδυση του Ελληνικού, η αναβολή στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και οι νέες έρευνας για… δάσος επιβάρυναν έτι περαιτέρω το κλίμα.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν προβληματισμό και ανέλαβε να προχωρήσει σε “ρελάνς” ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την σύγκληση της “task force” για τις επενδύσεις ενώ χθες την στήριξη της Ιταλίας -μετά την Γαλλία- στην επιχείρηση προσέλκυσης επενδύσεων επαναβεβαίωσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο, από την Κέρκυρα και ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.
Οικονομικές “παραφωνίες”
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι “παραφωνίες” συνεχίστηκαν και σε οικονομικό επίπεδο. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την “απορία” τους για ποιον λόγο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει δημοσιογράφους στο γραφείο του για να… αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του χρόνου -κάτι που, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται με νέα μέτρα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαρροή, που επίσης προκάλεσε “σκιές” στο αφήγημα πως η χώρα “πέρασε τον κάβο”, ενισχύθηκε χθες από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δείχνουν μικρή απόκλιση από τους στόχους -έστω κι αν αυτή θεωρείται απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αναβολής πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της αυξημένης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
“Φάλτσα” στον Σαρωνικό
Ο έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση εντάθηκε χθες, καθώς τα αρμόδια με την διαχείριση του προβλήματος της πετρελαιοκηλίδας κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να παράσχουν επαρκείς εξηγήσεις για τη “μαύρη θάλασσα” του Σαρωνικού.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν ακόμη και να… διαψεύδουν τους εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ το “φάλτσο” του Παναγιώτη Κουρουμπλή πως έχει θέσει στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του άνοιξε και θέμα απόδοσης πολιτικών ευθυνών πριν καν αντιμετωπιστεί η καταστροφή.
Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, πως το “φρένο” στη σχετική συζήτηση, αλλά και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ανέλαβε με παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε μόλις 16 λεπτά μετά την βύθιση του πλοίου και υπενθυμίζοντας ότι παραδοσιακά, κάθε υπουργός οφείλει σε κάθε στιγμή να θέτει στην διάθεση του εκάστοτε πρωθυπουργού την παραίτησή του…