Η Λάρισα πρωτοπορεί με την οδοντόβουρτσα που… φυτρώνει!
- 17/09/2017, 13:00
- SHARE
Μια οδοντόβουρτσα που βάζει τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου και η ερημοποίηση διαφόρων περιοχών, έχουν κάνει τους ανθρώπους να γίνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και να σκέφτονται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσουν. Η ανακύκλωση μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στη ζωή τους, καθώς καθίσταται σαφές ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έστω και την ύστατη στιγμή, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ένας Λαρισαίος είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει μια βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα που θα ξεκινά τη διαδρομή της από το χώμα και θα καταλήγει ξανά εκεί. Η «Be my flower», όπως είναι το όνομά της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια συνηθισμένη πλαστική οδοντόβουρτσα. Η λαβή της είναι φτιαγμένη από βιοδιασπώμενο μπαμπού και μαλακές ίνες, και διατίθεται στην αγορά σε δύο μεγέθη, για ενήλικες και για παιδιά.
Η συσκευασία της αποτελείται εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι ΒΡΑ free, δεν περιέχει δηλαδή δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό και ο μέσος όρος ζωής της οδοντόβουρτσας ανέρχεται σε τρεις μήνες.
Η συνεισφορά στο περιβάλλον από μια τέτοια κίνηση είναι τεράστια εάν υπολογίσει κανείς τον τεράστιο αριθμό των οδοντόβουρτσων που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Στην πραγματικότητα το προϊόν μετά τη χρήση του παίρνει το δρόμο για τη χωματερή στην οποία θα παραμείνει για εκατοντάδες χρόνια. Λάβετε υπόψη πως για κάθε πλαστικό ποτήρι που πετάμε χρειάζονται 250 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ για κάθε πλαστικό μπουκάλι ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από 450 χρόνια!
Με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς, εάν ο μισός πλανήτης χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα, τότε 1,2 τρισεκατομμύρια οδοντόβουρτσες έχουν πεταχτεί προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον.
Στην περίπτωση της «Be my Flower» όλα ξεκίνησαν όταν ο Αναστάσιος Ντόκος αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να εξαφανίσει κυριολεκτικά κάθε τι πλαστικό από το σπίτι του. Αντί για το υγρό σαπούνι σε πλαστική συσκευασία άρχισε να χρησιμοποιεί το κλασσικό σε μορφή πλακέτας, πλαστικά ξυραφάκια για το ξύρισμα, αντικαταστάθηκαν με το κλασικό ξυράφι, μέχρι που έφτασε και στην οδοντόβουρτσα. Κάνοντας έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπαμπού ήταν το ιδανικό υλικό για να δημιουργηθεί μια οικολογική οδοντόβουρτσα που δεν θα επιβάρυνε το περιβάλλον. Και εγένετο η «Be my Flower».
Και επειδή ο στόχος ήταν να μπορεί αυτό το καινοτόμο προϊόν να χρησιμοποιηθεί από το μέσο καταναλωτή, η τιμή του είναι εφάμιλλη με αυτή μιας συμβατικής οδοντόβουρτσας. Μάλιστα με κάθε αγορά μιας οδοντόβουρτσας “Be my Flower” τα 0,05 ευρώ πηγαίνουν για την ενίσχυση της προσπάθειας του «Taki’ s animal shelter» στην Κρήτη.
Τέλος μια χρήσιμη συμβουλή για όσους έχουν βάλει την ανακύκλωση στη ζωή τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να ανακυκλωθεί μια οδοντόβουρτσα θα πρέπει να διαχωριστεί στα μέρη από τα οποία αποτελείται, δηλαδή στην πλαστική λαβή και στις τρίχες. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι λάθος να τοποθετείται στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης εάν προηγουμένως δεν έχουν αφαιρεθεί οι τρίχες.