Μήνυμα των θεσμών: Τρέξτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να ξεκινήσει η αξιολόγηση
- 18/09/2017, 19:52
- SHARE
Η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση στα ζητήματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αλλιώς θα πάει πίσω η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Τα “κόκκινα” δάνεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, καθώς οι θεσμοί στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση να “τρέξει” πιο γρήγορα τις διαδικασίες.
Η σχετική αναφορά του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, μετά το Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η νέα καθυστέρηση στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου, κάθε άλλο παρά ικανοποιεί το κουαρτέτο και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις Κερέ. Μάλιστα, οι θεσμοί συνδέουν την κάθοδό τους στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου με την επιτάχυνση των ενεργειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των διαδικασιών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ήδη, στις Βρυξέλλες συζητούν την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να δοθεί μεν χρόνος στην κυβέρνηση για να προχωρήσει με τα προαπαιτούμενα, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θεωρείται κομβικής σημασίας για τους θεσμούς και η νέα καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διεξαγωγή το πολύ 1000 πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους, έναντι 5.000, που είχαν τεθεί ως στόχος με το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στο δημοσιονομικό πεδίο, όπως παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις επίσημες “αισιόδοξες” γραμμές.
Μετά τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που έδειξαν την Παρασκευή υστέρηση στα έσοδα κατά 1,7 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, ήρθε η σειρά της Τράπεζας της Ελλάδας να δώσει μία διαφορετική εικόνα από εκείνη που παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντική μείωση εμφάνισε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 αφού ανήλθε σε 276 εκ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. την ίδια περίοδο το 2016.
Αίσθηση προκαλεί η μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, απόδειξη της φοροκόπωσης των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 29,04 δισ. ευρώ έναντι 29,93 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Διαβάστε ακόμη: Ρέγκλινγκ: Έξοδος από το πρόγραμμα εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις