Τα 100 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για restart
- 28/09/2017, 10:44
- SHARE
Το FortuneGreece στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρώπης.
Αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει η Ευρώπη και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Το γεγονός ότι δεν έχουμε δημοψηφίσματα και εκλογικές αναταραχές, αλλά και η εκλογή του Μακρόν που είναι μια θετική εξέλιξη, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Η θέση της Ελλάδας στο μέλλον της Ευρώπης».
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς όπως είπε πλέον στους κόλπους της Ευρωζώνης αρχίζει να χτίζεται σε στέρεες βάσεις ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Σε ότι αφορά τη χώρα μας χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα πιο ομαλή, με την Ελλάδα να έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit και να παρουσιάζει σημάδια εξισορρόπησης. Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί κατά 27%, έχουν υλοποιηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν μετρώνται με το πόσες νομοθετούνται στη Βουλή, αλλά με το πόσες τελικά εφαρμόζονται στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.
«Αγκάθι» παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους. Όσο για το τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε την άποψη πως έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ικανοποιητικό, παρά το μεγάλο αριθμό των «κόκκινων» δανείων, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει ισχυρή πολιτική συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων υπέρ της παραμονής μας στην Ευρωζώνη.
«Η Ευρωζώνη από το 2012 άλλαξε και υιοθέτησε καινούριους κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης. Από εδώ και μπρος θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί επιμερισμού των κινδύνων αλλά και των ευθυνών. Να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, να γίνεται έκδοση ευρωομολόγων από τον ΕΜΣ και να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλισης έναντι της ανεργίας».
Ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε πως προτεραιότητα παραμένει η άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και η ενίσχυση της αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Κατέληξε δε πως για να επανακκινήσει η ελληνική οικονομία χρειαζόμαστε 80 με 100 δισ. ευρώ σε καινούρια κεφάλαια.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ευρωβουλή «ψηφίζει» τουρισμό
Νέα μελέτη της Εurobank: Έτσι θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός