Χιλιάδες άτομα υπογράφουν την online διαμαρτυρία για το Beat
- 29/09/2017, 09:52
- SHARE
Ο ιδρυτής του Beat (τέως Taxibeat), Νίκος Δρανδάκης, εξηγεί στο facebook τον παραλογισμό του νέου νομοσχεδίου για τις μετακινήσεις.
Την πρόθεση του να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου του υπουργείου Υποδομών για τα ταξί γνωστοποίησε ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής Beat, πρώην Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύναψη τριετούς διάρκειας σύμβασης μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν μεταφορικό έργο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο λειτουργίας τους θα χρειαστεί να αλλάξει καθώς οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις εφαρμογές θα πρέπει να μετατραπούν σε επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ, ως τώρα, λειτουργούν ως “διαμεσολαβητές”.
Η αντίδραση στην προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι μεγάλη, κυρίως στο διαδίκτυο. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών υπέρ της προστασίας του Beat ως έχει. Στη σχετική διεύθυνση η ανταπόκριση του κοινού στην πρωτοβουλία είναι θεαματική, καθώς οι υποστηρικτές της ξεπέρασαν τις 26.000 μέσα σε λίγες ώρες.
Παράλληλα, με ανάρτησή του στο facebook, ο ιδρυτής του Beat, κ. Νίκος Δρανδάκης, αναφέρει: «Ωραία, τα ΝΕΑ βρήκαν το επίμαχο νομοσχέδιο για τις μεταφορές (εκτός κι αν διαψευσθεί) οπότε μπορούμε να σχολιάσουμε λίγο καλύτερα τώρα. Κατ’ αρχήν, θέλω να σχολιάσω το σχολιασμό των ΝΕΩΝ: ασφαλώς και δεν πρόκειται για ‘κλείσιμο’ ή ‘φραγή’ στην εφαρμογή της The BEAT App. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αν ο προτεινόμενος νόμος ψηφισθεί και εφαρμοσθεί, με τη διαφορά ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο τελικός καταναλωτής, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, και τελικά η Ελληνική οικονομία με την έννοια της παγίωσης της εικόνας μιας χώρας εχθρικής προς τα παραπάνω.
Πάμε στο νόμο. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατρέψει την The BEAT App από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που ‘παρέχει μεταφορικό έργο’. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιό πρόβλημα λύνει αυτή η αλλαγή, αλλά φαντάζομαι αυτό δεν θα απαντηθεί ποτέ.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι να δούμε αν έχει την οποιαδήποτε λογική βάση μια τέτοια αλλαγή. Μια εταιρεία που παρέχει ‘μεταφορικό έργο’ συνήθως το παρέχει 1. με κάποια οχήματα, 2. με κάποιους οδηγούς, και 3. εισπράττοντας ένα οικονομικό τίμημα για το μεταφορικό έργο που παρέχει. Πάμε να δούμε αυτούς τους παράγοντες στην περίπτωση της Beat:
1. Το τι οχήματα θα χρησιμοποιούνται μέσω της πλατφόρμας μας έχει προκαθοριστεί από κάποιον τρίτο, το κράτος, σε όλες τους τις λεπτομέρειες: τύπος αυτοκινήτου, προδιαγραφές, ακόμα και το χρώμα τους.
2. Επίσης, αυτά τα οχήματα ανήκουν σε τρίτους ιδιώτες, οι οποίοι απέκτησαν από το κράτος άδεια ταξί και δικαιούνται να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν – η Beat δεν έχει κανένα δικαίωμα επιλογής στα οχήματα με τα οποία ‘παρέχει μεταφορικό έργο’.
3. Οι οδηγοί που θα οδηγούν αυτά τα οχήματα έχουν προ-επιλεγεί από το κράτος, μέσω της παροχής της Ειδικής Άδειας Οδήγησης ΕΔΧ οχήματος, με βάση κριτήρια που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
4. Το ποιοι από αυτούς τους οδηγούς θα καθίσουν τελικά πίσω από το τιμόνι, το επιλέγουν οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων (κάτοχοι των αδειών ταξί). Μπορεί να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή οποιοσδήποτε τρίτος. Αλλά η Beat δεν έχει κανένα απολύτως λόγο στο ποιος ‘παρέχει το μεταφορικό της έργο’ με τα λίγα αυτοκίνητα που επιτρέπει ο νόμος να κυκλοφορούν. H Beat πολύ απλά προσπαθεί να επιλέξει να συνεργαστεί με τους καλύτερους από το μικρό αυτό pool ανθρώπων.
5. Το ύψος του τιμήματος (κόμιστρο) που εισπράτεται για το ‘μεταφορικό έργο που παρέχει’ η Beat, καθορίζεται με αυστηρότητα και ακρίβεια από το κράτος. Η Beat δεν έχει κανένα λόγο επ’ αυτού.
6. Τέλος, το κόμιστρο αυτό, ΔΕΝ το εισπράττει η Beat, αλλά (πολύ σωστά) ο ελεύθερος επαγγελματίας οδηγός που ιδρώνει κάθε μέρα πίσω από το τιμόνι.
Από όλη αυτή την ‘τροφική αλυσίδα’ του μεταφορικού έργου του ταξί, τι είναι αυτό που κατέχει και ελέγχει η Beat τελικά; Σωστά το καταλάβατε: είναι μόνο η προμήθεια για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒHΣΗ που παρέχει ανάμεσα σε οδηγούς και πελάτες. Ο προτεινόμενος νόμος, λοιπόν, μάς επιτρέπει μόνο να ορίζουμε το ύψος της προμήθειας που λαμβάνουμε και τίποτε άλλο, αλλά να έχουμε την πλήρη ευθύνη του μεταφορικού έργου, με οδηγούς – υπαλλήλους (ή σχεδόν υπαλλήλους) που δεν είναι υπάλληλοί μας, με οχήματα που δεν έχουμε επιλέξει εμείς ως πιο κατάλληλα.
Εγώ δεν βλέπω σε ποια ευνομούμενη χώρα θα μπορούσε αυτή η υπέρβαση λογικής να γίνει νόμος του κράτους».
Σπίρτζης: Δραστηριοποιούνται παραβατικά
Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης υποστήριξε στον ρ/σ Αλφα την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά αυτοκινητιστές που λειτουργούν με ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Όπως υποστήριξε ο Χρ. Σπίρτζης «οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία, ώστε κάποιες εταιρείες να δραστηριοποιούνται παραβατικά». Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι μαζί με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στηρίζουν «σαν μία γροθιά», αυτήν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
ΣΑΤΑ: Οι οδηγοί ταξί δεν είναι πόρνες στο Άμστερνταμ
Την ίδια στιγμή, ο ΣΑΤΑ του Θύμιου Λυμπερόπουλου, προκάλεσε αντιδράσεις με μια ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook, μέσω της οποίας επιχειρείται να συνδεθεί η αξιολόγηση των οδηγών ταξί με τις πόρνες στις βιτρίνες στην «Κόκκινη Συνοικία» στο Άμστερνταμ.
O ΣΑΤΑ εξέδωσε την οργισμένη αυτή ανάρτηση με αφορμή την επερχόμενη κατάργηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών και εφαρμογών που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών και την αντίδραση που είχε ο ιδρυτής του taxibeat Νίκος Δανδράκης, μια επίθεση που έχει προκαλέσει πληθώρα σχολίων και συζητήσεων.
Στην ανάρτηση του ο ΣΑΤΑ αναφέρει:
«Ο άνθρωπος που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης, όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες στα Red Lights στο Άμστερνταμ, θέλει να έχει λόγο στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση, και συμπληρώνει: «Εκπροσωπώντας τι; Μια πολυεθνική που αγόρασε την εταιρία του; Τον εαυτό του; Τους Ελληνες ταξιτζήδες;».
Μανιάτης: Σπίρτζης και συντεχνία, προσβάλλουν 8.000 επαγγελματίες
Ο βουλευτής υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι «μετά τις επενδύσεις, και στα TAXI υπό διωγμό καινοτομία και ποιότητα υπηρεσιών»
«Ο κ. Χρ. Σπίρτζης σε αγαστή συνεργασία με τους πιο συντεχνιακούς κύκλους του κλάδου, επιχειρούν να μετατρέψουν σε κομματικό στρατό τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οικογενειάρχες, απαξιώνοντας, αντί να αναβαθμίσουν τον κλάδο, σε βάρος των καταναλωτών και της κοινωνίας. Σε βάρος δυστυχώς και των ίδιων των εργαζομένων» επεσήμανε.
Έκανε δε λόγο για «άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας μιας οπισθοδρομικής κυβέρνησης, με μια συντεχνιακή ηγεσία» σημειώνοντας ότι «και οι δύο άγονται και φέρονται από το δικό τους μικροπολιτικό συμφέρον και όχι από τη διασφάλιση καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας για τα μέλη τους και καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες-πελάτες».
Όπως τόνισε ο Γ. Μανιάτης «προσβάλουν 8.000 επαγγελματίες που συνεργάζονται με το Taxi Beat, που παρουσιάζει 8% μηνιαία αύξηση κι έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με εξαιρετικά αποτελέσματα».
«Εξισώνουν όλους όσους επενδύουν στη δουλειά τους, με τον αδιάφορο ακόμη και τον κακό επαγγελματία του κλάδου. Καταργούν την καινοτομία και ακόμη περισσότερο τα οφέλη που προκύπτουν μέσω του ψηφιακού επιχειρείν. Η κυβέρνηση ματαιώνει κάθε ελπίδα ανάπτυξης, που μπορεί να έλθει με τη βοήθεια και συμμετοχή ενός ζωντανού κινήματος start-ups» κατέληξε ο Γ. Μανιάτης.
Ποτάμι: Η κυβέρνηση ψάχνει και πάλι στην πιάτσα των πελατών της
«Πριν λίγες ημέρες οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους. Σήμερα καταλαβαίνουμε το γιατί», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει πολιτικά στους περισσότερους από 30.000 ιδιοκτήτες ταξί ευελπιστώντας ίσως, όπως παλιότερα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα μετατρέψουν τα ταξί σε “προεκλογικά κέντρα”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το προσχέδιο νόμου για τα ταξί προβλέπει πως για να παρέχεις μια ηλεκτρονική υπηρεσία εύρεσης ταξί πρέπει απαραίτητα να παρέχεις και μεταφορικό έργο».
«Αυτό σημαίνει ότι οι καινοτόμες εταιρείες θα πρέπει να μετατραπούν σε “ραδιοταξί” για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Εταιρείες που προσέλκυσαν διεθνείς επενδύσεις κι έγιναν θετικό παράδειγμα, απαξιώνονται. Το νομοσχέδιο δεν μένει εκεί. Καταργεί και προηγούμενες διατάξεις που απελευθέρωναν την αγορά ταξί και επέτρεπαν την εκμίσθωση από τουριστικά γραφεία ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων. Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι παρότι δείχνει στα λόγια ότι κάνει στροφή, παραμένει εχθρός της ελεύθερης αγοράς, επιτίθεται στην καινοτομία και αδιαφορεί για την υγιή επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες» τονίζει παράλληλα η ανακοίνωση, που ολοκληρώνει λέγοντας: Εχει κάνει σημαία της την οπισθοδρόμηση και το ενδιαφέρον της εξαντλείται στα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών και στους δυνητικούς κομματικούς πελάτες της. Οι σοβαροί επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί όσο και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη τους στα μικροπολιτικά πελατειακά παιχνίδια του γνωστού και μη εξαιρετέου κ.Σπίρτζη και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Χ. Θεοχάρης: Υπό διωγμό και οι startup εταιρίες
«Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στον διωγμό των επενδύσεων, αλλά φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να πλήξει και τον χώρο των startups και της καινοτομίας» τόνισε ο βουλευτής Χ. Θεοχάρης.
Πρόσθεσε δε ότι «τα δημοσιεύματα στον Τύπο για το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών δείχνουν ότι θυσιάζει αβίαστα την καινοτομία στο βωμό της μικροπολιτικής και της συλλογής ψήφων από όπου αυτό είναι δυνατό».
Όπως τονίζει ο κ. Θεοχάρης «η κυβέρνηση δεν αρκείται στην εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμές ανέκδοτο, δεν αρκείται στο διωγμό ώριμων επενδύσεων, δεν αρκείται στο να θέτει εμπόδια σε νέα επενδυτικά σχέδια, αλλά πλέον βάλλει ευθέως ενάντια νέων πετυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων» για να καταλήξει: «Όσο και να προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να πείσει πως ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επενδύσεων, οι πελατειακές και συντεχνιακές λογικές της κυβέρνησής του εμφανίζονται σε κάθε βήμα της ελληνικής κοινωνίας καταστρέφοντας υπάρχουσες θέσεις εργασίας και θέτοντας εν αμφιβόλω την όποια ανάκαμψη της απασχόλησης».