Αυτός είναι ο πιο «καυτός» κλάδος για επενδύσεις
- 10/10/2017, 18:00
- SHARE
Εκεί διατέθηκε το 2016 το 36% του συνόλου των $10 δισ. των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.
Με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση και την ταυτότητά τους στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους σε αυτόν, η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Οι κλάδοι που βασίζουν την εξέλιξή τους στη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνους που παραμένουν στάσιμοι και εφαρμόζουν ένα ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας άλλων εποχών.
Εκ πρώτης γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν παίζουν όλοι οι κλάδοι με τους ίδιους όρους και δεν θεωρούνται όλοι το ίδιο ελκυστικοί από τα επενδυτικά funds που «καιροφυλαχτούν» για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε projects που έχουν προοπτική.
Ωστόσο, σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον ένας κλάδος φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα, αφού μόνο κατά τη διάρκεια του 2016 οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης, έφτασαν τα $3,6 δισ.
Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, κλάδος ο οποίος αξιοποιεί την τεχνολογία των βιολογικών διεργασιών με χρήση οργανισμών για την παραγωγή εμπορικά αξιοποιήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Για να καταλάβει κανείς τη ζήτηση που υπάρχει στον εν λόγω κλάδο αρκεί να λάβει υπόψη του, ότι το ποσό των 3,6 δις δολαρίων αντιστοιχεί στο 36% του συνόλου των $10 δις των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου που διατέθηκαν στην αγορά, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών ($1,3 δις).
Πρωτοπόροι σε θέματα βιοτεχνολογίας, αλλά και από τους πρώτους που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για στήριξη των ερευνών που απαιτούντα, είναι αναμφίβολα οι Αμερικάνοι, οι οποίοι αποτελούν και την μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για αντίστοιχα projects που «τρέχουν» σε Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την 31η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας με τίτλο: «Beyond borders: staying the course», το βασικό συμπέρασμα ήταν πως καθώς η πρόσβαση σε πολλές παραδοσιακές μορφές κεφαλαίου έγινε πιο δύσκολη το 2016, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στράφηκαν στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, ως πιθανή πηγή κεφαλαίων.
Οι δαπάνες του κλάδου για Έρευνα και Ανάπτυξη άγγιξαν πέρυσι το ιστορικά υψηλό επίπεδο των $45,7 δισ., ενισχυμένες κατά 12% σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου υποχώρησε κάτω από το $1 τρις για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αγγίζοντας τα $863 δισ. και καταγράφοντας μείωση κατά 17%.
Όσο για τα έσοδα των εταιρειών βιοτεχνολογίας με έδρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε $139,4 δισ. το 2016, αυξημένα μόλις κατά 7%, τα κέρδη τους μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα $7,9 δισ., με τη χρηματοδότηση να καταγράφει και αυτή μείωση της τάξης του 27% στα $51,1 δισ. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως παρότι πρόκειται για την πρώτη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του κλάδου.
Τέλος η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στον κλάδο σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγωγών οδήγησε στη σύναψη 79 συμφωνιών συνολικής αξίας $94,4 δισ.