O μισός πλούτος του πλανήτη στα χέρια 200 ανθρώπων
- 02/12/2013, 09:01
- SHARE
Ελέγχουν 2,7 τρισ. δολάρια, την ώρα που 3,5 δισ. κάτοικοι αυτής της Γης μετά βίας συγκεντρώνουν 2,2 τρισ. δολάρια.
Ακούγεται κλισέ, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι πλούσιοι γίνονται πράγματι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, δη με γεωμετρικούς ρυθμούς…
Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας theRules.org -που βασίστηκε σε εκθέσεις του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, της Gredit Suisse Global Wealth Report, της Global Financial Integrity κ.α.- 200 όλοι κι όλοι άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο κρατούν στα χέρια τους πάνω από τον μισό πλούτο στον πλανήτη! Ούτε λίγο ούτε πολύ, προκύπτει ότι ελέγχουν συνολικά κεφάλαια 2,7 τρισ. δολαρίων, την ώρα που οι φτωχότεροι 3,5 δισ. κάτοικοι αυτής της Γης μετά βίας συγκεντρώνουν όλοι μαζί, συνδυαστικά, το ποσό των 2,2 τρισ. δολαρίων.
Τα χάσμα της παγκόσμιας ανισότητας μεταξύ ανεπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών εν τω μεταξύ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Πριν 200 χρόνια, για παράδειγμα, οι πλούσιες χώρες ήταν τρεις φορές πλουσιότερες από τις φτωχές. Με το τέλος της αποικιοκρατίας, στη δεκαετία του ’60, ο πλούτος τους ήταν 35πλασιος. Σήμερα, είναι επί 80!
Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους κροίσους
Θεωρητικά, για την εξάλειψη των κραυγαλέων αυτών ανισοτήτων, ο ανεπτυγμένος κόσμος παρέχει οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, ύψους περί τα 130 δισ δολάρια ετησίως. Δεν πρόκειται ωστόσο παρά για μία συμπαιγνία, καταγγέλλει η theRules.org, επισημαίνοντας ότι μόνον οι πολυεθνικές απομυζούν από τις φτωχές χώρες περί τα 900 δισ δολάρια κάθε χρόνο, σε διαφυγόντες φόρους.
Επιπλέον, τα φτωχά κράτη υποχρεούνται στην καταβολή συνολικά περί τα 600 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή χρεών προς τις πλούσιες χώρες σε ετήσια βάση, επί δανείων που με μηδενικά επιτόκια θα είχαν ήδη αποπληρώσει.
Στην καταδυνάστευσή τους θα πρέπει κανείς να προσμετρηθούν και οι ζημίες που υφίστανται εξαιτίας των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις πλούσιες χώρες, μέσω διεθνών οργανισμών, φροντίζοντας έτσι να έχουν πάντα πρόσβαση στα αποθέματα των υπανάπτυκτων κρατών σε φυσικούς πόρους και σε φθηνά εργατικά χέρια.
Διαβάστε επίσης: Οι πλούσιοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ
Μόνον για την τελευταία αυτή παράμετρο, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υπολόγισαν ότι οι απώλειες για τις φτωχότερες χώρες αγγίζουν τα 500 δισ. δολάρια ετησίως. Κι εφόσον συνδυάσει κανείς όλα τα ποσά -καταλήγει το theRules.org- τότε μιλάμε για μία «αιματηρή» εκροή συνολικά 2 τρις δολαρίων από τις φτωχές προς τις πλούσιες χώρες, κάθε χρόνο!
«Το συμπέρασμα είναι αυταπόδεικτο», σχολιάζει η έγκριση οικονομική ιστοσελίδα Zero Hedge: «αυτού του είδους η ανισορροπία πλούτου, στην οποία είναι σήμερα εκτεθειμένος ο πλανήτης, είναι η “μαγιά” που έφτιαξε τις λαϊκές εξεγέρσεις τύπου Γαλλικής Επανάστασης… κι αυτή θα ξανασυμβεί, μόλις υποχωρήσει και η τελευταία “πύλη” που συγκρατεί τις γεμάτες με θυμό και οργή γενιές και ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η λεγόμενη “χρηματιστικοποίηση” κλέβει τη μεσαία τάξη για να κάνει τους 200 ακόμη πλουσιότερους, καθώς και ότι το κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί οριστικώς κι αμετακλήτως»…